X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Natalia Gavrilița „istoria simplă a necesității instituirii stării de urgență"

23 oct. 2021,, 09:15   Societate
2740 3

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a venit cu unele explicații referitor la necesitatea de instituire a stării de urgență în domeniul energetic, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

„Presiunea a continuat să scadă și iată că ieri ne-am trezit sub pragul critic de 15,5 bari și am inițiat, deja de ieri, anumite acțiuni” a declarat Gavrilița în platoul emisiunii Bună Seara” de la TRM.

„A început să scadă presiunea în țevi și iată că a scăzut, noi am intervenit în Ucraina, am primit unele volume prin aceste acorduri de interoperabilitate între furnizorii de gaze. Am primit volume și din Romînia, sîntem recunoscători vecinilor. Iată că am văzut și Gazoductul Iași-Chișinău în acțiune, funcționează, pot fi accesate gaze naturale prin această țeavă. Însă presiunea a continuat să scadă și iată că ieri ne-am trezit sub pragul critic de 15,5 bari și am inițiat deja de ieri anumite acțiuni, ca să asigurăm intrarea gazelor prin rețeaua de țevi, să ne asigurăm că toată lumea va avea acces la gaze”, a menționat prim-ministra.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice. Decizia a fost votată de 55 de deputați. Cei din opoziție s-au declarat împotrivă.

Mai devreme, prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.


„De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom din buget și să fie aplicabil imediat, fără a trece procedura de o lună de intrare în vigoare, în mod normal”, a spus Gavrilița.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

În contextul stării de alertă, Moldovagaz a anunțat care este deficitul de gaze naturale și categoriile de consumatori protejate, dar și ce categorii ar putea risca să rămînă fără gaze, dacă nu va fi soluționată criza.

Ministrul Spînu a avut o deplasare la Sankt-Petersburg, Rusia, unde urma să se întîlnească cu șeful Gazprom, dar întrevederea nu a mai avut loc „din motive obiective”. La întoarcere, Spînu a evitat să anunțe vreo cifră și a declarat că o majorare a prețului este inevitabilă, iar Guvernul va veni cu suport, în special pentru familiile vulnerabile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?