COVID-19 în MOLDOVA

Naistul Marin Gheras, la cea de-a 50-a aniversare

Naistul Marin Gheras, la cea de-a 50-a aniversare

Cunoscutul naist Marin Gheras, solist-instrumentist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, Artist al Poporului, a împlinit astăzi 50 de ani.

Solicitat de agenția moldpres, directorul artistic și prim-dirijorul Orchestrei Simfonice a filarmonicii, Mihail Agafița, a menționat că Marin Gheras este un maestru desăvîrșit. ”Are un sunet incredibil, un sunet puternic, foarte frumos, care pătrunde pînă în sufletul omului. Posedă o tehnică impecabilă, cum am văzut-o la puțini naiști. Interpretează muzică de toate genurile: clasică, populară și ușoară. El dispune de aranjamente deosebite, multe dintre acestea fiind realizate de către regretatul compozitor Boris Dubosarschi, care cuceresc inimile oamenilor, oriunde ar evolua. Îi doresc multă sănătate și inspirație”, a spus Mihail Agafița.

La rîndul său, directorul artistic și prim-dirijorul Orchestrei Simfonice al Instituției Publice Compania ”Teleradio-Moldova”, Gheorghe Mustea, a afirmat că Marin Gheras este un virtuoz al naiului, care încă nu a măsurat ce viteză are. ”Pe lîngă această viteză, are un sunet specific pe care puțini naiști îl posedă. Este înzestrat cu un simț aparte al interpretării. Este un interpret care cîntă cu multe orchestre simfonice din întreaga lume. A colaborat cu orchestra noastră de foarte multe ori, a înregistrat lucrările mele pe care le-am scris pentru nai. sînt niște înregistrări pe care nu mă satur să le ascult. Este un mare talent și un om deosebit”, a constatat Gheorghe Mustea.


Marin Gheras s-a născut pe 14 august 1970 în satul Movila, raionul Herța, regiunea Cernăuți, Ucraina. În 1988, a absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, secția instrumente populare și în 1994 – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. A activat în orchestrele de muzică populară ”Mărțișor”, ”Joc”, ”Lăutarii”, ”Plai Moldovenesc”, Orchestra Fraților Advahov ș.a. A evoluat cu Ansamblul ”Violonistele Moldovei”, condus pe atunci de regretatul compozitor Boris Dubosarschi, și cu mai multe orchestre simfonice din țară și de peste hotare. Actualmente este solist-instrumentist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”.

A colaborat cu compozitorii Gheorghe Mustea, Constantin Rusnac, Liviu Știrbu, Oleg Negruță, Oleg Baraliuc, cu dirijorii Nicolae Bogros, Vasile Goia, Serghei Ciuhrii, Mihai Amihalachioaie, Petre Neamțu ș.a. A efectuat turnee în China, Franța, Germania, Italia, Israel, Liban, Letonia, Lituania, Rusia, Spania, SUA, Turcia și în alte țări.

La vîrsta de 25 de ani, Marin Gheras a fost distins cu titlul onorific ”Artist Emerit”, iar la 45 de ani - cu titlul onorific ”Artist al Poporului”.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load