Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Nagacevschi: Reforma Justiției nu trebuie făcută doar prin studio-urile TV (VIDEO)

18 noi. 2019,, 16:49   Societate
2646 0

Una dintre prioritățile noului ministru al Justiției, după preluarea mandatului, este de a modifica proiectul de reformă a Justiției, propus de fosta conducere a MJ, în conformitate cu observațiile făcute de Comisia de la Veneția și a-l retransmite acesteia în decurs de cel mult o săptămînă.

Altfel, spune Fadei Nagacevshi, implementarea reformei promise va întîrzia.

Potrivit ministrului desemnat al Justiției, trebuie încetată reforma Justiției făcută doar prin studio-urile de televiziune și urmează a fi luate în calcul și „opiniile oamenilor onești din sistem”, scrie unimedia.

Nagacevshi a enunțat și prioritățile pe care le va avea în noua sa funcție. „Urgența prioritară la preluarea mandatului de ministru a fost să mă asigur că toate criticile Comisiei de la Veneția față de proiectul de reformă a justiției propus de fosta conducere a Ministerului Justiției au fost luate în considerare și rezolvate. Timpul este foarte scurt, practic avem o săptămînă la dispoziție să finalizăm acest proiect și să-l expediem la Comisia de la Veneția, astfel încît el să fie discutat în cadrul ședinței din decembrie. Dacă nu reușim acest lucru, riscăm să pierdem timp foarte important pentru implementarea reformei Justiției și aceasta să fie întîrziată”, a declarat noul ministru al Justiției.

Acesta e numerat și modificările care se vor conține în proiectul de lege ce urmează să ajungă pe masa Comisiei de la Veneția: „Proiectul va viza conceptul de evaluare extraordinară a judecătorilor, dar și redeschiderea ușilor Curții Supreme de Justiție justițiabililor, prin revenirea la ședințele publice, inițial în cadrul proceselor penale, dar și revenirea la motivarea tuturor deciziilor pronunțatre de CSJ”.


Amintim că la 11 octombrie, Comisia de la Veneția a adoptat opinia preliminară referitoare la proiectul de lege privind reformarea CSJ și a organelor procuraturii. Organul consultativ al Consiliului Europei în chestiuni constituţionale a menționat că situațiile critice în sfera judiciară (cum ar fi nivelul înalt al corupției) pot justifica soluții radicale precum demararea unui proces de verificare a judecătorilor actuali. Totodată, este de competența autorităților Republicii Moldova să decidă dacă situația prezentă în instanțele moldovenești constituie un temei suficient pentru a justifica evaluarea extraordinară a întregului plen al Curții Supreme de Justiție, așa cum prevede proiectul de lege.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?