COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Nagacevschi: Instrumentul compensatoriu pentru deținuți atentează la securitatea statului

Nagacevschi: Instrumentul compensatoriu pentru deținuți atentează la securitatea statului

Ministrul justiției, Fadei Nagaceschi, susține că instrumentul compensatoriu pentru deținuți atentează la securitatea statului.

Potrivit lui, în cazul în care se reduce în mod imprevizibil prea mult din perioada de detenție, aceasta poate duce la faptul că în societate se întorc persoane nepregătite pentru a intra în circuitul social, transmite NOI.md cu referire la IPN.

Fadei Nagacevschi afirmă că în prezent în sistemul penitenciar sînt circa 6700 de deținuți și peste 5000 de persoane au depus cerere de aplicare a instrumentului compensatoriu. În mare parte, spune ministrul, acesta este aplicat de către instanțele de judecată fără a individualiza condițiile de detenție pentru fiecare deținut în parte. „Acest fapt atentează grav la securitatea statului. În cazul în care se reduce în mod imprevizibil prea mult din perioada de detenție, aceasta poate să ducă la faptul că vin persoane nepregătite pentru a intra în circuitul social”, a explicat Nagacevschi.

De asemenea, ministrul afirmă că moratoriul asupra aplicării acestui instrument s-a impus deoarece acesta este imprevizibil atît din punct de vedere al modalităților de implementare, dar și în anumite situații care nu sînt descrise de legislație și judecătorilor le este greu să-l implementeze. „Cum ar urma să fie aplicat acest instrument compensatoriu față de deținuții pe viață? Deci, sînt anumite chestii care au rămas deschise și neclarificate. În același timp, nu există un instrument clar cum judecătorii ar urma să-l aplice astfel încît să se facă diferență în funcție de condițiile de detenție într-o celulă sau în alta. În principiu, el se aplică la fel pentru toți, fără a se individualiza condițiile de detenție”, a explicat ministrul justiției în platoul TVR Moldova.

Potrivit ministrului, moratoriul nu se va aplica asupra cererilor deja depuse. Cele aproximativ cinci mii de cereri deja depuse vor fi un test și pentru instanțele de judecată. „Acele hotărîri care vor fi emise suplimentar, le vom lua în calcul la evaluarea instrumentului compensator. Noi vrem să respectăm și condițiile de detenție, să dăm posibilitatea de a beneficia de pe urma instrumentului compensatoriu, dar în același timp, pe mine mă interesează să fie garantată și securitatea statului și cetățenilor țării”, a afirmat Fadei Nagacevschi.

Ministrul consideră că prevederea ce se referă la instrumentul compensatoriu nu trebuie abrogată, el trebuie ajustat astfel încît să nu încalce drepturile celorlalți cetățeni și să nu afecteze securitatea statului. El a amintit că instrumentul compensatoriu presupune fie reducerea zilelor de detenție, fie compensarea cu bani.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load