Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Muzeul Național de Artă din Moldova a prezentat una dintre cele mai bune colecții (VIDEO)

5 mai. 2020,, 18:45   Societate
4664 0

Muzeul Național de Artă al Moldovei în făcut o prezentare video a uneia dintre cele mai importante colecții, donate de artistul din Moldova, Pavel Șilingovschi, transmite Noi.md.

Remarcabilul pictor Pavel Aleksandrovici Șillingovschi este compatriotul nostru. El a murit la 5 aprilie 1942 de foame în timpul blocadei din Leningrad. A fost îngropat în mormîntul frățesc al profesorilor Academiei de Artă din cimitirul Smolensk.



Potrivit Muzeului Național de Artă al Moldovei, Pavel Alexandrovici Șillingovschi este unul dintre acei maeștri, de a căror creație este legată formarea artei profesionale a Moldovei la întersecția secolelor 19-20.

Șillingovschi este fericit că, pe parcursul vieții sale, a reușit să-și întruchipeze opiniile și ideile sub formă de opere de artă originale.


În 1947, la Chișinău au fost aduse un număr mare de lucrări pitorești și grafice. Acesta a fost o donație, făcută prin voința artistului de către familia sa pentru Muzeul de Artă din Chișinău. Acestea sînt mai mult de 1000 de lucrări pitorești și grafice, care au inclus nu numai lucrările ale lui Pavel Șillingovschi, ci și lucrările artiștilor europeni din secolul al XVI-lea-începutul secolului al XX-lea, pictură și grafică.

Printre lucrările pitorești, cel mai mare interes prezintă lucrarea maestrului Renașterii nordice "Predica lui Ioan Botezătorul", pictura "Madonna într-o coroană de flori" și alte pînze.

Dar pentru muzeul de la Chișinău erau interesante nu doar lucrările pitorești și grafice ale maeștrilor europeni, dar și lucrările lui Șillingovschi - peste 30 de lucrări pitorești și peste 300 de lucrări grafice.

Acestea pot fi unite după cicluri dedicate muncii artistului în Georgia, Armenia, Crimeea, Moldova.

Printre lucrările ce țin de ciclul moldovenesc, iar creația lor se referă la anii 20 ai secolului al XX-lea, cel mai mare interes îl reprezintă așa-zisele peisaje-picturi. Printre acestea se remarcă pictura "Hora". Ea prezintă acel fir care l-a legat întotdeauna pe artist de tradițiile populare care duc în adîncul secolelor.

Un alt motiv des întîlnit în creația artistului este imaginea rîului Nistrului. Pentru Șillingovschi, Nistrul este personificarea poporului, a vieții sale spirituale, a gîndurilor și sentimentelor sale. Aici este importantă starea de liniște și pace.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?