Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Muzeul Național de Artă al Moldovei te invită la o expoziție prețioasă a pictorului neerlandez Lucas van Leyden

28 mai. 2022,, 13:30   Societate
2996 0

Muzeul Național de Artă al Moldovei invită publicul la expoziția de grafică prețioasă: #Operadeweekend sîmbătă, 28 mai pînă la ora 18.00 și duminică, 29 mai, între orele 11.00-18.00.

În acest sfîrșit de săptămînă, #operadeweekend prezintă lucrarea lui Lucas van Leyden (1489/1494-1533), Țările de Jos „Mahomed și călugărul Sergius” (stampă din secolul al XVIII-lea), transmite diez.md.

Lucas van Leyden, cunoscut și ca Lucas Hugensz sau Lucas Jacobsz, a fost un pictor și gravor neerlandez. Unul dintre maeștrii săi a fost Cornelis Engebrechtsz. I-au supraviețuit timpului 17 picturi, iar un număr de 27 de lucrări sînt cunoscute din descrierile lui Karel Van Mander și din copii realizate după acestea. Giorgio Vasari l-a considerat un gravor la fel de valoros ca Albrecht Dürer.

Lucas van Leyden devine foarte priceput în această artă de la o vîrstă fragedă: cea mai veche imprimare cunoscută de el datează din 1508, pe cînd avea 14 ani, dar acest aspect nu dezvăluie nici o urmă de imaturitate în inspirație sau tehnica sa.

În 1515, Lucas s-a căsătorit cu Elisabeta van Boschhuysen, o fată dintr-o familie nobilă din Leiden. Căsătoria este fără copii. Gravorul însă a avut o fiică – Marijtje, născută în Leiden în afara căsătoriei, în 1512.


Gravura datată din 1508, ilustrează o legendă despre Mahomed care a circulat în Europa în perioada medievală. O ilustrare a poveștii profetului Mohamed și a călugărului Sergius. Mohamed, cînd era în compania călugărului, a băut și el prea mult vin și a adormit. Înainte de a se trezi, un soldat l-a ucis pe călugăr și i-a pus sabia în mîna lui Mahomed. Cînd profetul l-a trezit pe soldat și pe însoțitorii lui i-a spus că l-a ucis pe călugăr. De aceea, Mohamed a interzis urmașilor săi să bea vin.

„Astăzi lucrările sale se păstrează în colecțiile permanente în cîteva muzee din lume, precum New York, Boston, Londra, Philadelphia, San Francisco, etc, printre care și Chișinău. Această lucrare reprezintă o scenă istorică, controversată, pe Mahomed, apostolul, într-o scenă cu însoțitorul său, călugărul Sergius. Scena este inspirată dintr-o legendă din istoria medievală, un răspuns clar la faptul de ce a interzis Mohamed alcoolul, și ce poate să se
întîmple dacă acesta este băut în exces”, a menționat Elena Casiadi, muzeografă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?