X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Munca pădurarilor şi cifre explicate privind defrişările anuale în Moldova (VIDEO)

29 ian. 2020,, 11:00   Societate
3941 0

Raportul Statistic privind eliberarea masei lemnoase, lucrările de îngrijire a pădurilor și folosințele accesorii este prezentat de către Agenţia „Moldsilva” în fiecare an Biroului Național de Statistică , transmite Noi.md.

Doar că, în acest an, titlurile din mass-media ,,Moldova a pierdut zilnic 73 de hectare de pădure” a cam dus în eroare opinia publică.

Astfel, ne-am adresat la Agenția Moldsilva pentru explicații și descifrări la aceste date statistice.

Cifre argumentate Cifre descifrate și explicate: Moldova a pierdut zilnic 73 de hectare de pădure

,,În anul 2018 au fost efectuate tăieri de regenerare, de conservare și de reconstrucție ecologică pe o suprafață totală de 4726 ha. De asemenea, au fost efectuate tăieri după stare – de igienă rase și tăieri de reconstrucție a plantajelor (tăieri diverse) pe o suprafață de 189 ha. Dintre acestea, doar 3276 ha sînt tăieri unice (rase), restul fiind tăieri repetate/selective. Toate suprafețele date au fost cuprinse cu lucrări de regenerarea pădurii, majoritar în anul 2018, dar și în 2019 (tăierile din trimestrul IV 2018). Lucrările de regenerare a pădurilor în 2018 au fost efectuate pe parchetele exploatate în 2018, dar și parțial pe unele parchete din trimestrul IV 2017. Astfel, în 2018 cu lucrări de regenerarea pădurii a fost cuprinsă o suprafață de 4853 ha, inclusiv au fost plantate 1026 ha, regenerate natural spontan 417 ha și regenerate natural prin intermediul lucrărilor de ajutorare a regenerării naturale 3410 ha. Deci, suprafața regenerărilor este aproximativ egală cu suprafața tăierilor, dat fiind faptul că volumul de lucrări, inclusiv și de tăieri este relativ constant de la an la an”, ne-a explicat Grubîi Ghenadie, Specialist principal la Direcţia Fond Forestier a Agenției Moldsilva.


La fel, în anul 2018 au fost efectuate și tăieri de produse secundare (degajări, curățiri, rărituri și tăieri de igienă) pe o suprafață totală de 20377 ha. În plus au fost efectuate lucrări de igienizare (strîngerea rupturilor și doborîturilor de vînt, zăpadă) pe o suprafață de 1337 ha. De asemenea, au fost efectuate alte tipuri de tăieri diverse pe o suprafață de 127 ha (curățirea drumurilor forestiere, a culoarelor rețelelor electrice, curățirea liniilor parcelare, iluminarea semințișului, tăieri de întreținere a plantajelor, tăieri în plantațiile de lozie etc.).Pe toate aceste suprafețe pădurea este menținută integră (au fost și rămîn în continuare suprafețe cu păduri) și deci nu necesită lucrări de regenerare a pădurii.

Calcularea datelor

Toate lucrările silvotehnice menționate au fost efectuate în conformitate cu legislația în vigoare din Republica Moldova pe o suprafață totală de 26756 ha (4726+189+20377+1337+127). Suprafața dată este de fapt mai mult o sumă de control, dat fiind faptul că aceasta reunește lucrări cu scop, sarcini și caracter total diferit.

Și iată de aici reiese cifra de pierdere zilnică a cîte 73 de hectare de pădure. Dar ea trebuie trebuie privită corect, conform explicațiilor de mai sus.

Volumul lemnos brut

,,În anul 2018, în procesul tuturor lucrărilor silvotehnice a fost recoltat un volum lemnos brut (lemn de lucru, lemn de foc, inclusiv nerealizabil/putred care rămîne în pădure, nuiele, nuielușe, lozie, crăci, inclusiv și nerealizabile care rămîn în pădure în grămezi, împrăștiate, sau sînt arse, dar numai acolo unde se permite conform hărților tehnologice) de 600597 m3. Din această cantitate, lemnul de lucru a constituit 47321 m3, ceea ce reprezintă doar circa 7,9 % și ceea ce este firesc, avînd în vedere caracterul implicit al masei lemnoase recoltate, care rezultă ca urmare a aplicării unor lucrări silvotehnice și nu a unor tăieri de masă lemnoasă, dar și datorită ponderii mari a tăierilor de îngrijire, a tăierilor de igienă și a altor tăieri după stare prin care sînt extrași mulți arbori putrezi, morți, în curs de uscare, iescari”, ne-a explicat specialistul Moldsilva.

Tăierile ilegale din 2019 care au fost descoperite

În conformitate cu dispoziția Agenţiei „Moldsilva” a fost efectuată o revizie neanunțată de către reprezentanții Agenției „Moldsilva” în Rezervația Naturală „Codriiˮ în perioada 13-25 aprilie 2019, fiind depistată tăieri ilicite în volum de 390 m3. Pentru admiterea încălcărilor sus-menționate și controlul insuficient asupra activității subalternilor, în temeiul art. 206 alin.1 lit. b) Codul muncii RM, a fost sancționat disciplinar administratorul rezervației. De către administratorul ÎS Rezervația Naturală „Codriiˮ au fost sancționați disciplinar angajații entității, inginerul pază și protecție, maistru-pădurar și pădurarul pentru asigurarea inefecientă a pazei fondului forestier.

În luna septembrie 2019, în cadrul unei revizii neplanificate efectuate de către colaboratorii rezervației au mai fost depistate tăieri ilicite în volum de 539 m3. Speciile de arborilor tăiați ilicit, sînt: frasin, carpen, cireș, stejar, jugastru. În scopul recuperării prejudiciului cauzat fondului forestier, materialele pe cazul tăierilor ilicite au fost îndreptate pentru investigare Inspectoratului de Poliție Strășeni și Procuraturii Raionului Strășeni, pentru identificarea persoanelor care au săvîrșit acțiunile ilicite sau tragerea la răspundere a persoanelor care nu și-au îndeplinit obligațiunile de serviciu.

În privința volumului autorizat de recoltare și volumului realizat, ținem să menționăm irelevanța acestui indicator, deoarece toate tăierile efectuate în fondul forestier au fost autorizate, bineînțeles cu excepția tăierilor ilicite, iar lemnul nu poate fi realizat, dacă nu este de origine legitimă, adică dacă nu este autorizat spre recoltare și nu este luat la evidență contabilă.

Tăierile autorizate pentru 2019

În privința tăierilor autorizate pentru anul 2019, este preconizată recoltarea unui volum lemnos brut de 560450 m3, însă volumul exact va fi concretizat după prezentarea dărilor de seamă anuale (februarie) și care poate fi deosebit cu cîteva procente (la moment dispunem de date exacte numai pentru primele 9 luni 2019).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?