X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Moțpan, despre tăierile ilegale de copaci

15 feb. 2021,, 14:58   Societate
2702 0

Agenției "Moldsilva'' a informat despre alte, peste 300 de acțiuni ilegale de tăiere a copacilor.

Despre aceasta scris deputatul Chiril Moțpan pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md.

''Pe parcursul anului 2020, au fost depistate 330 de acțiuni ilicite, efectuate cu implicarea personalului serviciului silvic, inclusiv tăieri ilicite de păduri, pășunat ilicit, braconaj și alte contravenții. Prejudiciul cauzat fondului forestier pe cazurile date constituie 2434,7 mii lei, dintre care au fost recuperate 515,2 mii lei.

În cadrul a peste 4.000 de revizii, personalul Moldsilva a depistat tăierea ilicită a unui volum de peste 700 metri cubi de lemn. Mai mulți ingineri, șefi de ocoale silvice, pădurari etc. ar fi fost sancționați disciplinar, inclusiv concediați.

În afara reviziilor, ar fi fost efectuate și aproape 2.000 de raiduri, inclusiv împreună cu structurile de poliție.


Cu privire la cazul din comuna Bujor, mi s-a comunicat că în patru cantoane silvice au fost tăiați ilegal 1.412 arbori, cu un volum total de 480 metri cubi, cu complicitatea pădurarilor responsabili de aceste ocoale și a altor persoane cu funcții de răspundere. Mi s-au comunicat și măsurile adoptate împotriva acestora: concedieri și mustrări în baza unor anchete de serviciu, indicând de fiecare dată numele persoanelor învinuite.

Cu privire la cazul de tăiere ilicită de păduri din Rezervația Plaiul Fagului, instituțiile de resort au descoperit că pădurarul unui ocol silvic, în complicitate cu proprietarul unei unități de transport, a decis să înstrăineze o cantitate de masă lemnoasă tăiată în mod legal, în cadrul lucrărilor curente, dar neraportată în actele finale. Cazul este încă în proces de examinare la instanțele responsabile, urmând să fie stabilite măsurile de pedeapsă. În fiecare caz, au fost menționate numele persoanelor învinuite.

În al doilea rând, documentul care mi-a fost prezentat include unele probleme legate de activitatea persoanelor fizice și juridice care arendează sectoare din fondul forestier și cinegetic: lipsa unor proiecte de gospodărire, lipsa unor acte necesare, edificarea ilegală a unor construcții, lipsa delimitării exacte a sectorului arendat, atitudini neprincipiale ale persoanelor responsabile. În aceste cazuri, în perioada 2017-2020, ar fi fost pornite peste 200 de cauze civile împotriva arendașilor, o bună parte dintre ele vizând recuperarea prejudiciilor, rezilierea contractelor, plata datoriilor, restabilirea fondului forestier afectat. În principiu, este vorba de procese ce ar forța arendașii să-și plătească datoriile și să compenseze pagubele cauzate. La ziua actuală, pe rolul instanțelor judecătorești naționale, se examinează 46 cauze civile între arendașii fondului forestier și Agenţia „Moldsilvaˮ, cu o valoare a acțiunii de 1 174 737,44 lei.

În cele din urmă, autorii documentului au ținut să clarifice tipurile de tăieri legale de pădure efectuate și în prezent. Scopul principal al acestora este salvarea de copleșire a speciilor valoroase, curățirea, rărirea pentru îngrijirea individuală a arborilor valoroși, tăierea de igienă, tăierea de regenerare (tăieri urmate de reînsămânțări), tăierile ce vizează conservarea sau reconstrucția unor arborete valoroase. Aceste tăieri se execută conform unui plan – dar care, în condiții de pandemie și ale lipsei forței de muncă, nu a fost realizat: nu au fost demarate şi/sau nu au fost finalizate tăierile silvice pe o suprafaţă de 394,5 ha cu un volum total brut de 11.055 metri cubi. Or, aceste tăieri considerate „necesare”, afirmă reprezentanții „Moldsilva”, tocmai că ar asigura sănătatea pădurii.

Concluzia pe care mi-am făcut-o pe baza lecturii acestui raport este că responsabilii de la „Moldsilva” încearcă să-și țină sub control propriul domeniu, prin acțiuni decise, inclusiv prin mii de raiduri și revizii, și sunt dispuși la colaborare cu alte structuri responsabile, dar sunt luați prin surprindere de factori precum reaua-credință a propriilor angajați și a arendașilor, indiferența cetățenilor, faptul că situația pădurilor este privită ca inesențială, faptul că se mediatizează excesiv un caz sau altul de tăiere de pădure dar în presă nu se acordă atenție caracterului sistemic al acestor probleme. Nu în ultimul rând, situația pandemică și lipsa forței de muncă a afectat realizarea unor măsuri planificate. Și, aș îndrăzni să presupun, măsurile luate împotriva celor care au admis ilegalități au fost insuficient de dure.

Aș menționa, în plus, că aceste lucruri ar trebui comunicate sistematic cetățenilor, organelor de presă, structurilor responsabile, nu doar la solicitarea unui deputat. Doar o conștientizare acută a situației de către întreaga societate ar permite înțelegerea ei și luarea de măsuri adecvate'', a declarat deputatul Platformei DA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?