Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Motivele pentru care cuplurile din Moldova amînă nașterea primului copil pînă la 30-40 de ani - studiu

7 iul. 15:30   Societate
1983

Fiecare a șasea persoană de vîrstă reproductivă din Republica Moldova intenționează să aibă un copil în următorii 3 ani, iar fiecare a doua - își dorește să aibă un copil la o anumită etapă a vieții.

Totuși, decizia de a avea sau nu un copil este influențată de mediul socio-economic în care trăiesc.

Stabilitatea unui loc de muncă, accesul la programe flexibile de muncă și distribuția echitabilă a sarcinilor casnice între parteneri sunt factorii principali de care autoritățile trebuie să țină cont în elaborarea politicilor demografice.

Femeile și bărbații din Republica Moldova amînă nașterea primului copil pînă în jurul vîrstei de 30-40 de ani. Aceasta se întîmplă, deoarece femeile și bărbații aleg să facă studii o perioadă mai îndelungată, să se afirme profesional și să se asigure financiar înainte de a avea un copil, sînt date prezentate de UNFPA Moldova în acord cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Studiile arată că principalele bariere ale cuplurilor în planificarea copiilor sînt: veniturile mici, lipsa programelor flexibile de muncă, numărul insuficient de creșe, prioritizarea afirmării și creșterii profesionale în detrimentul formării unei familii și nașterii de copii. Metodele moderne de contracepție rămîn a fi utilizate mai puțin decît în țările europene, iar pandemia Covid-19, a afectat accesul la serviciile de planificare familială și utilizarea contracepției - evidențiază rezultatele uneia dintre analize.


În contextul schimbărilor demografice ale Republicii Moldova, Tomas Sobotka, expert în demografie la Institutul de Demografie din Viena, a subliniat că politicile bazate pe stimulente financiare nu sînt eficiente, iar pentru a spori intențiile de fertilitate, autoritățile trebuie să creeze diverse opțiuni de politici flexibile care să răspundă la necesitățile și preferințele cuplurilor din Moldova. Potrivit expertului, partajarea concediului parental în cuplu și asigurarea egalității de gen prin implicarea bărbaților în îngrijirea copilului sunt măsuri de impact care pot influența un cuplu în dorința de a avea sau nu copii.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав