AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 464 358  Au ieșit 376 787​  Au rămas 86 251     Mai multe detalii
Eurovision stiri: 396
Transnistria stiri: 886
Criza energetică stiri: 711

Monumentul lui Grigori Potiomkin din satul Rădenii Vechi a fost vandalizat

18 mar. 2019,, 18:10   Societate
4895 0

Recent, Obeliscul lui Grigori Potemkin, amplasat la marginea satului Rădenii Vechi, raionul Ungheni, a fost vandalizat de un grup de răuvoitori, notează Noi.md.

Surse din consiliul local au confirmat faptul că a fost sustras basorelieful de pe placa monumentului și a fost deteriorat soclul, a anunțat consilierul președintelui în domeniul Educației, Corneliu Popovici.

Obeliscul lui Gr. Potemkin reprezintă un monument înălțat în 1792 pe locul unde a încetat din viață prințul Grigori Potemkin, în drum său de la Iaşi spre Nikolaev. Monumentul a fost construit de contesa Braniţkaia şi prezenta, în varianta inițială, un stîlp. Ulterior, după ce s-a ruinat, în locul lui a fost ridicat, pe la mijlocul sec. al XIX-lea, un obelisc din piatră de calcar cu înălţimea de 13 metri. Alături de obelisc este amplasată o piatră sculptată în formă de scut ce conţine inscripţia comemorativă: „Hа семъ местъ преставился князъ Григорiй Александровичъ Потемкинъ Таврическiй” (Pe locul acesta a încetat din viaţă cneazul Grigori Alexandrovici Potemkin de Taurida). Octombrie 5, 1791…”.

În anul 2016 monumentul a beneficiat de o restaurare capitală la inițiativa Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și susținută de autoritățile ruse. Printr-un acord semnat între misiunea diplomatică și autoritățile locale, Consiliul raional Ungheni şi Gimnaziul Rădenii Vechi şi-au asumat responsabilitatea de a supraveghea şi întreține monumentul şi curățenia în zonele învecinate, iar Ambasada Federaţiei Ruse şi-a luat angajamentul să amenajeze muzeul şi să susţină infrastructura Gimnaziului din Rădenii Vechi.

De menționat că este a doua oară cînd acest important monument istoric este distrus de rea-voința umană.


0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce este familia?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав