COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Monopolurile pe termen lung din medicină ne fac să achităm sume exagerate pentru servicii - opinie

Monopolurile pe termen lung din medicină ne fac să achităm sume exagerate pentru servicii - opinie

Monopolurile pe termen lung din domeniul medicinii moldovenești ne fac să folosim tehnologii învechite și achităm sume exagerate pentru servicii.

Opinia aparține deputatului în Parlament din partea Partidului Socialiștilor Vladimir Odnostalco și a fost exprimată în cadrul emisiunii „Mehanizm deistvia” de pe postul de televiziune NTV Moldova, comentînd oferirea de către guvernarea anterioară a Moldovei a monopolului asupra serviciilor de dializă pe un termen de 25 de ani unei companii cipriote, relatează eNews.

„Lumea nu a mai văzut așa ceva. În Moldova nu există un sistem de ocrotire a sănătății, în primul rînd, acesta este un business. Iar monopolul este un subiect larg și aparte din acest domeniu”, a menționat el.


„La noi există monopol, spre exemplu, asupra deschiderii farmaciilor. La vremea sa unii miniștri au creat anumite criterii pentru inaugurarea farmaciilor în scopuri „nobile”, iar noi sîntem nevoiți să clarificăm această poveste, deja există un proiect de lege corespunzător. În ceea ce privește dializa – este un păcat. Este groaznic. Ce este un monopol stabilit pentru o perioadă îndelungată? Doar contractul este semnat cu un caiet de sarcini explicit, însă cu timpul tehnologiile se schimbă. Ce înseamnă acest lucru în cazul unui monopol pe termen lung? Că peste zece ani vom folosi tehnologii învechite pentru bani mari. Deoarece prețul, cum s-ar spune, este stabilit, fixat cu ținte, acesta nu poate fi strămutat”, a specificat Vladimir Odnostalco.

Vorbind despre cum s-a creat această situație, el a menționat că începînd cu anul 2012 ministrul de sănătate de atunci Usatîi a promovat această chestiune împreună cu fostul premier Filat care acum este la închisoare. Ei au semnat un contract de parteneriat public-privat de dializă cu o companie care se specializează în acest domeniu.

Contractul presupune că centrele de dializă, inclusiv cele din raioanele Moldovei, vor funcționa pe lîngă instituțiile medicale. După expirarea contractului întreaga infrastructură, tot utilajul rămîne în proprietatea statului.

„Însă monopolul medical care s-a creat în timpul precedentei guvernări a pătruns absolut în toate domeniile – începînd cu medicamente și utilaj și terminînd cu dializa. Drept urmare astăzi s-a creat situația cînd prețul acestei proceduri este unul foarte înalt, acum acesta constituie aproximativ 2100 lei. Să zicem, în Germania acesta este cu mult mai jos. Totodată în Moldova astfel de serviciu este prestat și de alte instituții publice, aici prețul aceluiași serviciu este de 2,5 ori mai mic. Și statul plătește…Spre exemplu, pentru anul curent, 2019, deja există un contract în valoare de 182 de milioane cu o companie offshore și eu sînt convins că în cadrul acestuia are loc stoarcerea sistematică a banilor din casa asigurărilor medicale. Adică din buzunarele tuturor moldovenilor care beneficiază de acest serviciu și a celor care nu beneficiază de el. Este un lucru anormal”, a menționat deputatul PSRM.

El a specificat că guvernările anterioare au creat diferite monopoluri, inclusiv în medicină, scheme business cu folosirea companiilor offshore, iar în contracte au fost stipulate clauze dure, draconice – să se achite bani enormi din buget în cazul rezilierii contractului. Acum actualele autorități încearcă să distrugă aceste monopoluri.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load