„Moldsilva” are grijă de animalele sălbatice pe timp de iarnă

18 ian. 21:00   Societate
1810 0

Agenția „Moldsilva” în calitate de Administrator al Fondului Cinegetic Național (FCN), administrează și gestionează prin intermediul entităților silvice din subordine o suprafață de 335 mii ha de fond forestier și Societății Vînătorilor din Republica Moldova (SVPM) 2,5 mln ha, cea ce reprezintă întreaga suprafață a FCN, informează oficial.md.

Activitățile biotehnice, mai ales în perioada rece a anului au ca scop și vector, menținerea, înmulțirea și protejarea efectivelor existente de animale sălbatice. Acest lucru este posibil și se realizează doar prin gestionarea durabilă și unitară a FCN, în conformitate cu prevederile cadrului normativ cu incidență în domeniu, fapt care se implementează continuu de către angajații ramurii silvice în colaborare cu membrii SVPM.

Doar în anul 2022 Agenția „Moldsilva” a avut planificate și realizate cheltuieli la compartimentul măsuri biotehnice în sumă de 6 mln lei și SVPM a înregistrat cheltuieli la același compartiment pe fondurile de vînătoare gestionate în sumă de 3 mln lei.

Importanța administrării și gestionării speciilor sălbatice de interes vînătoresc este accentuată în ultimul timp de speciile invazive cum ar fi:

· Șacalul – specie care își mărește esențial arealul de răspîndire în Republica Moldova.


· Vulpea – ca și vector de răspîndire a rabiei.

· Mistrețul – specie de importanță majoră în răspîndirea virusului de pestă porcină africană.

Gestionarea corectă a faunei existente în FCN are un impact enorm și constant asupra mediului înconjurător și asigură echilibrul ecologic, ceea ce reprezintă direcția și sarcina de bază a gospodăririi cinegetice, un obiectiv comun al Ministerului Mediului, Agenției ,,Moldsilva” cît și a întregii societăți.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий