Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moldovenii, tot mai preocupați de schimbările climatice - sondaj

16 mai. 2022,, 08:13   Societate
2507 0

Peste două treimi dintre cetățenii Republicii Moldova sînt interesați ori s-au gîndit într-o oarecare măsură la tema schimbărilor climatice și peste 80% spun că despădurirea și arderea combustibililor fosili cauzează această problemă, arată barometrul opiniei publice realizat de IMAS la comanda AO „Green City Lab Moldova”.

De vină pentru schimbările climatice ar fi activitățile oamenilor (39% dintre respondenți), iar cele mai îngrijorate se arată femeile (89%) și persoanele peste 55 de ani (90%). Studiul a cuprins un eșantion de 1208 persoane din 103 localități, cu vîrsta de 18 ani și peste, iar interviurile au fost realizate la domiciliile respondenților, notează noi.md cu referire la unimedia.

Pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice, majoritatea respondenților văd necesare acțiuni la nivelul întregii planete. În top intervenții intră plantarea de copaci (80%), reducerea tăierii pădurilor tropicale (72%), trecerea de la automobile alimentate cu benzină la cele alimentate cu electricitate (60%). Ca acțiuni necesare sînt menționate și trecerea de la arderea combustibililor fosili la utilizarea energiei regenerabile (50%), mai puține călătorii cu automobilul personal (41%), utilizarea intensivă a transportului în comun (38%), izolarea termică a clădirilor (29%), trecerea de la combustibili fosili la energie nucleară (24%).

Mașinile electrice au o popularitate foarte ridicată și sînt văzute drept o soluție majoră în reducerea impactului schimbărilor climatice de 33% dintre participanții la sondaj. Alte modalități enumerate sînt sortarea deșeurilor (21%), iar 25% cred că ar trebui începută construcția uzinelor care prelucrează aceste deșeuri. De asemenea, 32% sugerează că apele ar trebui curățate.

Cetățenii consideră că cel mai activ actor în combaterea efectelor schimbărilor climatice este Uniunea Europeană (35% considerînd că UE este implicat în mare măsură în acțiuni de acest fel). ONG-urile și APL-urile sînt pe locurile imediat următoare cu 24%, în timp ce cetățenii sînt plasați la mijlocul acestui clasament cu 21%. Ultimele locuri sînt ocupate de Guvern (18%) și Președinție (16%).


Cercetarea oferă și date comparative ale rezultatelor înregistrate în cadrul celor trei valuri de măsurare tematică desfășurate de IMAS, fiecare la 5 ani distanță, 2012, 2017 și 2022.

„Spre deosebire de rezultatele înregistrate în studiul din 2012 cînd îngrijorările populației aveau o tendință de scădere indiferent de problema de mediu enunțată, studiul din 2022 aduce rezultate care exprimă îngrijorări în creștere la absolut toate capitolele. Top 5 al îngrijorărilor este constituit din situația pădurilor (îngrijorează pe 82% dintre respondenți), problema gunoiului menajer (80%) și creșterea cantităților de deșeuri (78%), poluarea aerului (80%) și lipsa educației de mediu a cetățenilor (78%)”, spune Doru Petruți, director al IMAS.

Sondajul de opinie tematic a analizat modul în care cetățenii Republicii Moldova percep schimbările climatice, de la cunoașterea temei la îngrijorări și soluții legate de schimbările climatice, inclusiv spiritul civic și acțiunile ecologiste.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?