X 
Puterea stiri: 7334
Criza energetică stiri: 1129

Moldovenii se pregătesc de iarnă: Cît tizic produc și ard gospodarii

15 sep. 12:15   Societate
1208 0

Scumpirea de aproape opt ori a gazelor livrate de Gazprom și de aproape două ori a energiei electrice și termice în ultimul an i-a pus pe toți în fața dilemei: plătim prețul cerut de Gazprom sau căutăm alternative.

O mare parte din populația rurală folosește deja de secole sursele la îndemînă: coceni de porumb, tizic și altele.

Și autoritățile, și experții ne îndeamnă să reducem cît mai mult consumul de energie și să trecem la folosirea surselor energetice locale, în special biocombustibili: de la lemne, brichete și peleți, la deșeuri vegetale și organice, precum paie, coji de nuci, dar și la tizicul supranumit și „cărbune moldovenesc”, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

23% din balanța energetică revine biocombustibililor și deșeurilor

Curios este că și fără scumpirea gazelor și a produselor petroliere, cota biocombustibililor şi deşeurilor în balanța energetică a Republicii Moldova a trecut deja de 23%, arată datele oficiale.


Institutul de Energetică al Academiei de Științe a estimat că în acest an consumul intern brut de produse petroliere ar putea constitui 994.000 de tone echivalent petrolier, în timp ce cel de gaze - 866.000 de tone, iar de biocombustibili și deșeuri - 690.000 de tone echivalent petrolier. Pentru comparație, consumul de cărbune este estimat la 74.000 de tone, iar cel de energie electrică - la 315.000 tone echivalent petrolier.

Cîte lemne consumăm

Le găsim detaliate într-un studiu făcut de experți internaționali și specialiștii de la Agenția Moldsilva în anul 2011, care estimau consumul intern al surselor energetice de biomasă la circa 1,7-1,8 milioane de metri cubi anual, echivalent lemn de foc.

În urma extrapolării datelor colectate de la autoritățile publice locale la nivel de ţară, se constată că anual se consumă aproximativ 450.000 de metri cubi (echivalent lemne de foc) surse alternative de combustibil. Cifra este chiar mai mare decît volumul de lemne recoltat anual oficial de Moldsilva în acea perioadă.

Tizicul are o cotă de 9% din sursele alternative de combustibil

Autorii estimau că din volumul general de surse alternative de combustibil circa 7-9% din consumul gospodăriilor casnice constituia deșeuri animaliere, adică tizic.

Cercetarea mai relevă că circa 74% din consumul anual de tizic revenea gospodăriilor casnice din sudul țării.

Un alt studiu efectuat de specialiștii Biroului Național de Statistică în anii 2015-2016 oferă alte date.

Astfel, consumul anual de lemne de foc în gospodăriile casnice este estimat la 2,4 milioane de metri cubi, cel de deșeuri lemnoase - la 747.000 de metri cubi, de deșeuri agricole - 697.600 de metri cubi, iar cel de deșeuri animaliere, inclusiv tizic, la circa 80.000 de metri cubi.

Datele cercetării arată însă că volumul de deșeuri animaliere colectat este de aproape două ori mai mare - peste 145.000 de metri cubi, din care 127.000 - pentru necesități energetice.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав