Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Moldovenii folosesc prea multă sare

13 noi. 2018,, 17:00   Societate
3043 2

Şase din zece decese înregistrate în R. Moldova sînt cauzate de boli cardiovasculare, provocate, la rîndul lor, de folosirea în marime foarte mare a sării – dublu faţă de recomandări.

Acestea sînt datele unui studiu naţional cu privire la consumul alimentar de sare, prezentate astăzi la Chişinău.

Potrivit studiului, problema consumului foarte mare de sare este actuală în mare parte pentru populaţia în vîrstă, în mare parte din sate, însă devine destul de mare şi pentru copii. „Obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat şi alte boli tot mai des întîlnite, de cele mai dese ori cauza fiind folosirea de sare ascunsă, care se găsește de obicei în produsele fast-food”, se indică în studiu.

Totodată, investigaţiile au arătat că cea mai mare cantitate de sare consumată de populaţia ţării noastre provine din alimentaţia necontrolată a pîinii, cărnii procesate, mezelurilor, crenvurştilor, caşcavalurilor etc.

„O boală este mai uşor de prevenit decît de tratat, or, acest studiu are scopul de a ne ajuta să adoptăm strategiile necesare pentru a preveni. Este regretabil că practic fiecare al doilea deces din ţară ar putea avea la bază un aliment obişnuit din bucătărie, la fel cum poate aduce la dizabilitate oameni tineri, cînd se poate munci şi trăi activ. Vom folosi datele acestui studiu la evaluarea politicii de sănătate adoptate în domeniul nutriţiei şi bolilor netransmisibile, precum şi a tendinţelor privind starea de sănătate a populaţiei”, a declarat la eveniment Silvia Radu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.


Oficialul a specificat în acest context angajamentele ţării noastre în urma aderării la cele nouă ţinte voluntare privind bolile netransmisibile, convenite la nivel global, şi care urmează să fie îndeplinite pînă în anul 2025. De asemenea, a numit mai multe decizii care, pe lîngă o serie de măsuri, au scopul concret de a reduce pînă în 2020 consumul de sare la mai puţin de 8 grame pe zi.

La rîndul său, Valentina Buliga, preşedintele Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, a subliniat că datele acestui studiu vor fi luate şi la evidenţa legislatorilor pentru că „sănătatea oamenilor este prioritară, iar o ţară poate fi sănătoasă doar dacă sînt conştientizate riscurile”.

Studiul privind consumul alimentar de sare în Republica Moldova a fost realizat de Centrul Naţional de Sănătate Publică, cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Conform OMS, reducerea consumului de sare scade riscul de hipertensiune arterială şi conduce la evitarea a mii de decese de accident vascular cerebral, boli de inimă şi de rinichi. Bolile netransmisibile sînt cauza principală a dizabilităţii şi mortalităţii premature în Republica Moldova, maladiile cardiovasculare şi cele de rinichi afectează circa 40% din populaţia adultă din ţară, iar tensiunea arterială crescută este unul din factorii de risc principali pentru aceste boli.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?