Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Moldovenii continuă să arunce deşeurile menajere în locuri neutorizate

21 sep. 2022,, 09:15   Societate
3169 0

Moldovenii continuă să arunce deşeurile menajere în locuri neutorizate. O situaţie similară este şi în comuna Cruzeşti din municipiul Chişinău.

Deşi în localitate activează o firmă de salubrizare, oamenii preferă să ducă resturile menajere la marginea localităţi. Specialştii de mediu bat alarma şi susţin că gunoiştele neautorizate sînt o adevărată bombă ecologică, relatează Moldova 1.

Gunoişte neautorizată din comuna Cruzeşti se întinde pe o suprafaţă de două hectare. Aici aduc deşeuri menajere atît oamenii din localitate, cît şi din comuna Budeşti. Autorităţile locale promit că în două săptămîni, gunoiştea nu va mai exista, iar la sfîrşit de an vor fi plantaţi copaci.

Potrivit Primăriei Cruzeşti, oamenii aruncă gunoiul în această zonă de mai bine de zece ani, iar autorităţile au încercat de nenumărate ori să lichideze gunoiştia, însă fără rezultat.

„Această gunoişte a mai fost lichidată anterior, oamenii tot continuă să vină şi să aducă aici deşeurile aşa pe ascuns, noaptea”, afirmă Violeta Crudu, primar Comuna Cruzeşti.
Inspectoratul pentru Protecţia Mediului atenţionează că gunoiştele neautorizate pun în pericol sănătatea oamenilor.

„În aceste gunoişti se depozitează orice începînd de la plastic şi terminînd cu materiale de construcţii. În primul rînd se poluează solul, resursele acvatice, apele subterane şi nu în ultimul rînd se poluează şi aerul atmosferic”, susţine Grigore Giugui, inspector, Protecţia Mediului.

Datorită unui proiect realizat de Asociaţia Obştească „Hai Moldova” pe acest teren vor fi sădiţi copaci iar pentru a fi siguri că oamenii nu vor mai arunca deşeuri menajere în această zonă vor fi instalate şi camere de supraveghere.

„În cadrul acestei campanii urmează să implementăm proiectul de ecologizare a unei gunoişti ilegale cu suprafaţa de două hectare din comuna Cruzeşti iar conform celor mai bune tehnologii şi practici de mediu terenul curăţat va fi redat în circuitul natural prin împădurire”, spune Nadejda Cebotari, preşedintele A.O „Hai Moldova”.

Potrivit Inspectoratului pentru Protecţia Mediului, în prezent, în Republica Moldova sînt peste 3000 de gunoişti neautorizate. Amenda pentru aruncarea deşeurilor la întîmplare este de zece mii de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?