Moldovenii care au nevoie urgent de pașapoarte întîmpină probleme

29 iun. 2022,, 09:00   Societate
4820 0

Moldovenii care au nevoie de pașaport nou, în regim de urgență, întîmpină necazuri. Locuri libere nu sînt decît în luna august. Iar ca să poată solicita perfectarea actului trebuie să prezinte dovada că au achitat pentru vacanță, cum ar fi un bilet de avion ori rezervare la hotel. Cei care nu au dovezile sînt refuzați.

Partea cealaltă a monedei este că și agențiile de turism nu vînd ofertele dacă actele sînt sau expiră în curînd. Agenția Servicii Publice spune că situația s-a creat din cauza tehnologiei de producere a pașapoartelor. Dificultățile ar trebui să dispară peste 10 zile, spun responsabilii de la agenție.

Oamenii se plîng că au intrat într-un cer vicios din care nu știu cum să iasă. Pe de o parte, ca să poată obține pașaport de urgență sînt obligați să prezinte dovada că pleacă peste hotare, cum ar fi un bilet de avion ori o rezervare la hotel. De cealaltă parte, operatorii de turism nu vînd bilete, dacă le prezintă actele expirate sau pe cale să expire. Cei care reușesc să aibă o confirmare spun că locuri libere găsesc abia pentru luna august.

Într-o discuție cu șeful Departamentului Acte de Identitate, ni s-a spus că în 10 zile situația va reveni la normal și fiecare persoană își va putea perfecta pașaportul biometric, în regim de urgență, fără să prezinte vreo dovadă sau temei.

„Avem o problemă în legătură cu procesele tehnologice care vor fi puse în funcțiune în perioada imediat următoare a modelelor noi de pașapoarte și respectiv se trece de la un proces la un alt proces. Cred că, undeva în 10 zile, se va normaliza și va fi ok”, a declarat șeful Departament Acte de Identitate, cetățenie și evidență a persoanelor din cadrul ASP, Stelian Gorincioi.


Șeful de la Departamentul Acte de Identitate spune că modelul pașapoartelor va rămîne același, doar că se vor schimba unele elemente. Noutatea este că acestea s-ar putea ieftini.

„Pînă acum au depus deja 550, deci respectiv pînă seara vor mai depune aproximativ 200 de persoane o să depună la 24 de ore. Încă plus mai avem și la 20 de zile lucrătoare, 10 și 5 zile”, a menționat Stelian Gorincioi.

Potrivit responsabililor de la ASP, zilnic la sediile instituției sînt depuse peste 1000 de cereri de perfectare a pașapoartelor biometrice. Cifra este specifică pentru sezonul estival și nu diferă prea mult față de anii precedenți. Recent, Ministerul de Externe s-a adresat cu cereri către toate țările să permită călătoria moldovenilor cu pașaport expirat. Deocamdată, au acceptat acest lucru doar 8 țări.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?