TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Moldoveanul George Emil Palade – laureat al Premiului Nobel

Moldoveanul George Emil Palade – laureat al Premiului Nobel

Moldoveanul George Emil Palade, savant cu renume mondial, specialist în domeniul biologiei celulare a dеvenit în 1974 laureat al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină.

George Emil Palade s-a născut la Iași în 1912, într-o familie de cadre didactice, tatăl fiind profesor de filozofie, iar mama profesoară de liceu. Familia sa locuia pe stradela Sărăriei. La vîrsta de 7 ani, el și-a început studiile la Școala „Mihail Kogălniceanu” din Iași.


A urmat cursurile Liceului „Bogdan Petriceicu Hașdeu“ din Buzău unde impresiona „prin capacitatea de concentrare, prin memoria ieşită din comun, prin seriozitate şi putere de muncă”. La Medicină a intrat primul, cu media 10.

George Emil Palade a absolvit Medicina primul, tot cu 10. Din anul 1936, a mers la Catedra de Anatomie condusă de profesorul Francisc Rainer şi a devenit, pe rînd, preparator, asistent şi şef de lucrări, dar, concomitent, a urmat formarea medicală. În 1946 el se căsătoreşte cu Irina Malaxa, fiica marelui industriaş Nicolae Malaxa. La scurt timp după căsătorie, tinerii au plecat în America.

În Statele Unite ale Americii George Emil Palade a construit, cu răbdare şi devotament, reputaţia celui mai bun cercetător în biologia celulară. Vorbea o limbă moldovenească ca în tîrgul Iaşilor, pe Strada Sărăriei, unde locuise în copilărie.

În 1974, George Emil Palade primeşte cea mai înaltă confirmare: premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. În 1975, Academia Română îl alege membru de onoare. Încă din 1961 însă, era membru al Academiei de Ştiinţe din SUA. De altfel, în 2007, preşedintele Traian Băsescu îl decorează cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Colan, după ce, în 1986, preşedintele american Ronald Reagan îi decernase Medalia Naţională pentru Ştiinţă.

George Emil Palade a murit la 7 octombrie 2008, în San Diego, California. Mai avea o lună şi ar fi împlinit patriarhala vîrstă de 96 de ani. A fost incinerat, iar cenuşa sa a fost împrăştiată de copiii săi, Filip Palade şi Georgia Palade van Dusen, în Masivul Bucegi.

Moldoveanul George Emil Palade, savant cu renume mondial, specialist în domeniul biologiei celulare a dеvenit în 1974 laureat al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină. George Emil Palade s-a născut la Iași în 1912, într-o familie de cadre didactice, tatăl fiind profesor de filozofie, iar mama profesoară de liceu. Familia sa locuia pe stradela Sărăriei. La vîrsta de 7 ani, el și-a început studiile la Școala „Mihail Kogălniceanu” din Iași.

A urmat cursurile Liceului „Bogdan Petriceicu Hașdeu“ din Buzău unde impresiona „prin capacitatea de concentrare, prin memoria ieşită din comun, prin seriozitate şi putere de muncă”. La Medicină a intrat primul, cu media 10.

Continuarea articolului pe moldovenii.md.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load