Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Moldoveancă, stabilită în SAR Macau spune ce se întîmplă acum în China

25 sep. 2022,, 14:15   Societate
3660 0

O moldoveancă stabilită de mai mulți ani în Macau din China a dezvăluit într-o postare pe pagina sa de facebook cum este atmosfera în țara în care se află.

”Fiindca mai mulți mă întreabă în privat ce se întîmplă acum in China, voi raspunde pe scurt ca sa nu fiu intrebata pe rand.

De cîteva zile după întoarcerea lui Xi în țară de la Sumitul Cooperarea din Shanghai, unde era prezent și Puțîn, se întîmplă lucruri ciudate. Ați observat că el nici nu era prezent la dineul de la Samarkand (Uzbekistan), deoarece a fost nevoit să zboare urgent în Beijing. Nu vreau să ghicesc, dar cred că a fost chemat urgent în țară. Mass media din Rusia zice că Xi a fost prezent la Conferință pentru Aparate Națională și Reforme de pe 21 septembrie 2022, dar chinezii spun că, de facto, nu a fost. Și de atunci s-au început zvonurile. O parte spuneau că el e bolnav, iar altă că el a fost înlăturat din postul de președinte al Comisiei Militare al Chinei, deci din funcția de comandat suprem al armatei chineze. Fiți atenți, nu am zis din funcția de președinte de stat. În locul lui la Conferință a venit generalul Li Qiaoming și a stat exact lîngă comandantul armatei, generalul Liu Zenli. Generalul Li Qiaoming face parte din Comitetul Central al PCC.

Mulți au văzut coloana militară ce se îndrepta spre aeroportul militar Shenyang și care l-a întîmpinat pe Xi, formată din forțele speciale a Armatei de Eliberare a Poporului, deci chinezii de rînd sînt siguri că el a fost reținut. Noțiunea de lovitură de stat aici cu greu se aplică și voi explică de ce, dar se spune că Xi acum e "sub controlul" seniorilor și armatei. Pînă cînd vor ieși cineva din seniori să confirme nu putem ști cu certitudine ce se întîmplă. Cert este faptul că, Xi nu a apărut la TV de o săptămîna. Pentru cei care cred că China e o dictatură sub conducerea unui singur om, se înșeală, există politbiroul PCC și există seniorii. Deci, China, de facto, este condusă de seniori și de politbiroul PCC, organ colectiv. Acei seniori sînt toți foștii conducători, pînă la Xi. De facto, Zhou Enlai, care a fost primul premier al Chinei, aplicînd această ierarhie e mult mai influient că Xi”, a scris Inna.

Potrivit moldovencei, este adevărat că pe vremea lui Xi s-au cam scăpat hățurile și China riscă să derapeze în dictatură, dar se pare că "bătrînii" au hotărît că pînă aici a fost.


”Cred că lui Xi i se va impune o alegere: sau pleacă, sau rămîne, dar cu atribuțîi restrînse. Cum am mai precizat anterior, chinezii sînt foarte nemulțumiți de anumite politici din stat, inclusiv aplicarea rigidă a politicii "zero toleranță covid" introduse de Xi. Pînă acum, Xi a avut 2 mandate. Amintesc, că deznodămîntul va avea lor pe 16 octombrie, cînd se va desfășura Congresul Național al PCC, sau cum îi spun chinezii Érshí Dà, în cadrul căreia 2300 de delegați, ce reprezintă poporul chinez vor alege următoarea conducere a Chinei. Viitorul Chinei depinde de acest Congres. În opinia mea, aceste acțiuni sînt doar niște măsuri de siguranță înaintea Congresului, pentru a nu perturbă deciziile Congresului și ale seniorilor care aveau de gînd să limiteze puterea lui Xi sau să îl schimbe. (Opiniile seniorilor se împart).

PS. Am uitat să menționez, că lunile acestea au fost arestați foarte mulți oficiali în China, printre care și fostul ministru al Justiției, Fu Zhenghua (2018-2020), pentru scandaluri legate de corupție. Iar anterior a fost arestat Sun Lijun, fost ministru al securității publice. Aceste acțiuni fac parte din campania de lupta cu corupția, dar și eliminarea oponenților lui Xi, deoarece Sun Lijun conducea "clica politică' care nu era loială lui XI. Cu două zile în urmă Sun Lijun a fost condamnat pe viață. Dar totuși e cert faptul, că acest oficial era un corupt sadea și vinovăția lui a fost demonstrată începînd cu acte săvîrșite din 2001. Xi Jinping a promis că va elimina atît „tigrii, cît și muștele”, adică cadre corupte la toate nivelurile partidului. Cu siguranță, cetățenii s-ar putea întreba dacă „tigrii” au fost deja eliminați sau încă urmează?”, concluzionează Inna.

De menționat că Inna Virtosu este plecata peste hotare din 2010. Cei mai mulți ani i-a dedicat studiilor. In 2012 a aplicat la Hankuk University of Foreign Studies si a fost acceptată. A făcut economie, inclusiv Economia UE. Pe parcursul studiilor, a făcut și dreptul concurenței. Doctoratul l-a făcut in Dreptul UE, dar cu specializarea în dreptul concurenței, proprietate intelectuală și farmaceutica. A fost de doua ori campioana la Olimpiada Republicana de drept constituțional pentru Republica Moldova. A făcut parte dintr-un comitet de reforme și s-a convins că nu se doresc adevarate schimbări.

În 2014 și în 2017 a revenit în Republica Moldova dar nu s-a regăsit acasă. A decis sa se stabilească în străinătate. Actualmente este în China, în SAR Macau (regiune administrativă specială, după ce a fost retrocedată Chinei de Portugalia în 1999).

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?