COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 003 660   INFECTAȚI 400 585(+3907)   TRATAȚI 369 139     DECESE 10 488(+18)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7919
Criza energetică stiri: 533

Moldovagaz zilnic transferă bani către Gazprom

9 dec. 2021,, 07:32   Societate
4798 4

Moldovagaz lucrează zilnic pentru a evita o situație similară care a fost în luna noiembrie. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pentru presa rusă că zilnic compania transferă bani către Gazprom, „în speranța că nu se repeta istoria cu datoria”.

„Data limită pentru plată este 20 decembrie. Zilnic lucrăm pentru a nu repeta situația. În fiecare zi transferăm bani către Gazprom”, a spus Ceban.

Tot pentru presa rusă, reprezentanții ministerului infrastructurii au spus că urmăresc situația. Mai mult, vicepremierul Spînu a spus că discută personal despre problema plății la timp cu conducerea companiei Moldovagaz, iar la sfîrșitul săptămînii trecute, a declarat că țara a plătit deja pentrul gazul primit în noiembrie.

Gazprom a notificat pe 22 noiembrie, Moldova să achite datoria pentru a nu sista livrările de gaze naturale. Deși a dat un ultimatum, compania a anunțat că a decis să facă o excepție pentru Moldova și acceptat extinderea termenului limită de plată, la solicitarea autorităților de la Chișinău.

În aceeași săptămînă, miniștii s-au întrunit în ședință pentru a aproba proiectul hotărîrii Guvernului privind alocarea mijloacelor financiare și încheierea unei tranzacții, care prevede soluționarea problemei aprovizionării neîntrerupte a consumatorilor cu gaze naturale și evitarea sistării livrării acestora, iar cu o zi înainte deputații au votat modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, la cererea Prim-ministrei Natalia Gavrilița.


Astfel, 1,4 miliarde de lei alocate din bugetul de stat prin compania Energocom au fost oferite Moldovagaz pentru a achita datoria către Gazprom.

În ziua transferului, Gazprom a spus că este îngrijorat că „neachitarea pentru gaz” se poate repeta. Potrivit unui reprezentant al companiei, faptul că au fost necesare fonduri bugetare pentru a lichida restanțele la plata pentru gaze semnalează că există probleme energetice în țară.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X