X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Moldova va renunţa la radioul FM şi va trece la radioul digital DAB+

18 dec. 2022,, 15:30   Societate
4006 0

Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale anunţă despre faptul că şi Republica Moldova va renunţa la posturile radiofonice FM, în favoarea radiodifuziunii digitale sonore terestră T-DAB/T-DAB+ în banda 174-230 MHz.

Standardul Digital Audio Broadcasting (DAB) este deja utilizat pe larg în statele europene, iar în ţări precum Norvegia, Daemarca, Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda şi Elveţia el are o acoperire de peste 90% din populaţie, în Italia peste 80%, iar în Franţa - circa 40%, transmite Știri.md, cu referire la Mold-street.

În plus circa 90% din automobilele noi comercializate în majoritatea statelor UE au aparate de radio ce recepționează DAB/DAB+.

Va facilita accesul populaţiei la o varietate mai mare de posturi radio

Potrivit MIDR implementarea noii tehnologii va facilita accesul populaţiei la o varietate mai mare de posturi radio. Sistemul T-DAB+ a fost proiectat pentru asigurarea unei calități superioare a sunetului, pentru toate tipurile de recepție (mobil, portabil şi fix), fiind robust şi flexibil şi permițând transmisia unei game variate de programe şi date.


Sistemul utilizează spectrul mult mai eficient prin tehnici digitale avansate de modulație şi codare (COFDM - Coded Orthogonal Frequency-Division Multiplexing), permițând, de asemenea, şi posibilitatea funcționării mai multor emițătoare sincronizate pe aceeași frecvență (SFN-Single Frequency Network). Adică mai multe programe de radio folosesc același emițător.

Conform estimărilor, tehnologia T-DAB/T-DAB+ oferă o serie de avantaje față de radiodifuziunea convențională în banda FM, cum ar fi:

- rezistență sporită la perturbații şi o calitate mai înaltă a sunetului
- aparatele de radio DAB au și afișaj electronic cu posibilitatea adăugării de conținut media complex (imagini fixe sau în mișcare, interconectare la internet) și alte servicii de date (numele postului, parametrii recepției, text de identificare a programului radio, titlul piesei muzicale ce se difuzează, imaginea copertei CD-ului, informații de trafic, vreme, apeluri de urgență, paging, informații financiare etc)
- căutarea posturilor nu se mai face numai după frecvență ci și după nume
- pentru acoperirea unei zone echivalente celei FM, costurile sunt mult mai reduse
- Posibilitatea implementării serviciilor interactive prin intermediul tehnologiei Hybrid radio
- folosirea aceleași frecvențe pe întreg teritoriul, cu relee sincronizate.
- Consum mai redus al energiei de către dispozitivul terminal.
- O aplicație suplimentară importantă a T-DAB/T-DAB+ poate fi informarea populației în caz de dezastre, calamități naturale. Avantajele menționate conferă standardului T-DAB/T-DAB+ o potențială atractivitate privind o implementare mai largă a acestuia pe viitor, în condițiile coabitării cu alte mijloace de livrare a produsului audiovizual către consumatori.

Principalele argumente pentru adoptarea DAB+

"Trei elemente – economia, mediul și situaţiile de urgențe – sunt principalele argumente pentru adoptarea DAB+", a declarat președintele WorldDAB, Patrick Hannon, în cadrul summit-ului anual al organizației WorldDAB ce a avut loc în noiembrie 2022 la Londra.

Potrivit lui implementarea la scară largă a tehnologiei DAB+ a permis deja postului de radio BBC să reducă consumul de energie cu circa 33%

„DAB+ oferă costuri de distribuție mai mici decât FM, împreună cu cerințe mai mici de energie și o rezistență mai mare în situații de urgență, în special în afara casei”, a adăugat Hannon.

În plus Moldova şi-a asumat această tranziţie în cadrul Acordului regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră în Regiunea 1 (părți ale Regiunii, amplasate la vest de meridianul 170° longitudine estică şi la nord de paralela 40° latitudine sudică, cu excepția teritoriului Mongoliei) şi în Republica Islamică Iran în benzile de frecvențe 174-230 MHz şi 470-862 MHz.

În cadrul conferinței regionale Geneva-2006 a fost negociat și agreat un plan de frecvențe pentru radiodifuziune şi televiziune digitală terestră în benzile utilizate anterior de către serviciul de televiziune analogică terestră VHF și UHF.

Ministerul Infrastructurii estimează că resursele de spectru de frecvențe radio, de care dispune Republica Moldova sunt suficiente pentru implementarea a 2-6 multiplexe naționale ce pot asigura acoperire națională pentru 30-90 posturi de radio (comparativ cu 4-5 difuzori naționali existenți la moment).

De notat că până în acest an trecerea de la FM la T-DAB/T-DAB+ era blocată pentru că o parte din benzile de frecvențe 174-230 MHz erau folosite de televiziunea terestră.

Modulaţia în frecvenţă, sau FM, este un sistem de transmisie radio, patentat în 1933, în care unda purtătoare este modulată astfel încât frecvenţa sa variază în funcţie de semnalul audio transmis. După aproape un secol de utilizare, zilele acestui standard radiofonic par a fi numărate.

2
1
1
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?