Moldova va avea un Registru național al calificărilor

5 dec. 2018,, 19:01   Societate
3476 2

Guvernul a aprobat hotărîrea cu privire la instituirea Registrului național al calificărilor, care reprezintă un sistem informațional automatizat, independent și eficient de înregistrare, dezvoltare și actualizare a calificărilor.

De asemenea, Registrul este un instrument de asigurare a calității formării profesionale, a transparenței și a lizibilității învățămîntului profesional tehnic și superior în raporturile cu piața muncii.

În Registru vor fi înregistrate calificările din Cadrul național al calificărilor din Republica Moldova. Cadrul naţional al calificărilor din Republica Moldova (CNCRM) reprezintă un sistem naţional de calificări unic, care cuprinde toate nivelurile şi formele de învăţămînt, precum și este orientat spre satisfacerea unor necesități concrete în cadre calificate ale pieței forței de muncă. De asemenea, sprijinirea politicilor și strategiilor naționale în domeniul educației și formării profesionale, în corespundere cu politicile europene în acest domeniu.

Crearea Registrului național al calificărilor este determinată de lipsa unui sistem unic de informare cu referire la calificările CNCRM, a unei sistematizări a calificărilor profesionale naționale în funcție de nivelurile de calificare și domeniile de formare profesională. Totodată lipsesc informațiile structurate privind rezultatele învățării la programele de formare profesională oferite de instituțiile de învățămînt profesional tehnic și superior. Este limitat accesul publicului larg la informația structurată cu privire la furnizorii serviciilor de formare profesională și calificările profesionale oferite de către aceștia.

Controlul asupra modului de ținere a Registrului național al calificărilor se efectuează de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?