COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 539 104   INFECTAȚI 258 581(+97)   TRATAȚI 251 347     DECESE 6242(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2819
Puterea stiri: 6418
Coronavirus stiri: 7297

Moldova solicită Europei să fie conectată la sistemul de verificare a certificatelor de vaccinare

3 iun. 12:30   Societate
1436 0

Moldova solicită Europei să fie conectată la sistemul de verificare a certificatelor de vaccinare. Oficialii din domeniul sănătății spun că țara noastră, care se bucură de un regim fără vize, nu ar trebui să aibă probleme cu standardele europene de eliberare a documentelor privind imunizarea, relatează eNews.

Mai mult decît atît, Registrul Național de vaccinare are opțiunea de cod QR și traduceri ale certificatelor în limba engleză, scrie publika.md.

"Pentru a elibera un certificat, în registru este introdul numărul personal de identificare. Sînt afișate automat datele privind identitatea cetățeanului, vîrsta, data administrării primei și celei de-a doua doze și numele producătorului", a declarat epidemiologul ANSP, Veaceslav Guțu.

O altă metodă de verificare a certificatelor emise în țara noastră este scanarea codului QR. "Codul QR afișează automat numărul personal de identificare și numele cetățeanului căruia i-a fost emis certificatul", a spus epidemiologul ANSP.

Autoritățile declară că certificatele noastre de vaccinare corespund cerințelor UE. Adică, de îndată ce pașaportul verde pentru statele europene va intra în vigoare, țările terțe pot conveni asupra standardelor. Acum, o echipă de specialiști din Moldova lucrează la cele ultimele aspecte ale îmbunătățirii certificatului.


Marți, Uniunea Europeană a lansat portalul de verificare a pașapoartelor COVID-19. După 1 iulie, sistemul va fi utilizat de toate statele-membre. Țările terțe vor avea la dispoziție șase săptămîni pentru eliberarea certificatului european unic de vaccinare.

Cetățenii vor putea călători în Uniunea Europeană fără vaccinuri și fără certificate electronice COVID. Dreptul lor la libera circulație nu va fi încălcat. Cu toate acestea, acești cetățeni vor trebui să prezinte certificatul cu un rezultat negativ la testul pentru COVID-19 sau să respecte regimul de carantină/autoizolare.

Acest lucru rezultă din răspunsurile oficialiilor UE în ceea ce privește funcționarea certificatelor electronice COVID (UE Digital COVID Certificat sau EUDCC), introduse de către Uniunea Europeană de la 1 iulie 2021 pentru a putea călători în UE.

UE subliniat că noul certificat nu va fi o condiție pentru libera circulație în blocul comunitar.

În buletinul informativ emis de Comisia Europeană se menționează faptul că "nu există nicio discriminare împotriva celor care nu au fost vaccinați. Persoanele care nu au fost vaccinate ar trebui să aibă posibilitatea de a continua să-și exercite drepturile de liberă circulație, la necesitate ținînd cont de restricții, cum ar fi testarea sau carantina/autoizolarea".

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽