X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Moldova istorică a reunit la Tohatin peste 130 de copii din țară (VIDEO)

18 iun. 2018,, 17:19   Societate
4390 0

La sfîrşitul săptămînii trecute, în comuna Tohatin s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Festivalului Internațional de Dansuri Populare, cu genericul „Ştefan cel Mare şi Sfînt”, relatează Noi.md.

Evenimentul cultural din acest an a adunat peste 130 de copii veniţi din mai toate regiunile ţării. Aceştia i-au încîntat pe spectatori cu peste 20 de dansuri populare.

Potrivit liderului Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, iniţiativa lansată acum trei ani se bucură de succes, iar pe an ce trece tot mai multe colective de dans îşi doresc să participe la acest festival.

„Este o iniţiativă pe care am lansat-o încă în 2016, pentru că am considerat că dansurile și cultura moldovenească trebuie să fie mult mai promovate și apreciate în societatea noastră. Este o bucurie mare, pentru că de această dată participă circa 130 de dansatori din Cernăuți, Ucraina, din Tohatin, din Costești, Ialoveni, dar și din orașul Rezina. Este un program destul de complex, peste 20 de dansuri au fost prezentate publicului local. Este un eveniment care reunește tinerii din întreaga Moldovă”, a declarat Dumitru Roibu.

Prezent la eveniment, preşedintele Mișcării „Voievod”, Nicolae Pascaru, a salutat organizarea Festivalului, menţionînd că e o plăcere pentru el să participe la astfel de „lupte” prin dans.


„Este important să ținem minte de unde venim, să cunoaștem mai multe despre folclorul nostru, despre tradițiile noastre, cu atît mai mult că dansul și cîntecul moldovenesc este bine cunoscut în lume. Este important ca astfel de festivaluri să strîngă mai mulți tineri care să se implice în astfel de evenimente și să concureze și prin dans”, a spus Pascaru.

Atît dansatorii, cît şi conducătorii artistici ai ansamblurilor care au evoluat pe scena de la Tohatin, spun că sînt onoraţi să participe la acest festival, pentru că astfel acumulează experienţă din plin şi fac în aşa fel, încît datinile străbune să nu fie uitate niciodată.

„Am auzit că se desfășoară acest festival al dansului popular și mă gîndeam că ar fine să le arătăm copiilor ce înseamnă moștenirea noastră, adică dansul popular. Ar fi de dorit să se organizeze festivaluri mult mai mari dedicate tradițiilor noastre moldovenești, pentru că, încet, pierdem din portul nostru popular”, a menţionat conducătorul artistic al ansamblului de la Rezina, Cristina Bognaci.

Festivalul Internațional de Dansuri Populare cu genericul „Ştefan cel Mare şi Sfînt” este parte a programului de acțiuni consacrate Anului Stefan cel Mare și Sfînt, domnitor al Moldovei, și se desfășoară sub egida președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?