Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

Moldova în topul celor mai pașnice țări din lume

24 noi. 2023,, 08:45   Societate
2614 0

Republica Moldova se situează pe locul 57 în lume în clasamentul celor mai „pașnice” țări din lume – realizat anual de Global Peace Index. Țara noastră a urcat patru poziții și se află, în acest an, între Namibia și Chile.

În același timp, țara vecină, Ucraina, a scăzut în clasament cu 14 poziții, ajungînd pe locul 157, din cauza războiului. România a urcat cu patru puncte și ocupă în acest an locul 31. Rusia vine imediat după Ucraina – pe locul 158, coborînd patru locuri în clasament.

Islanda rămîne cea mai pașnică țară, deținînd acest titlu din 2008. De asemenea, pe primele zece poziții ale clasamentului se află Danemarca, Irlanda, Noua Zeelandă, Austria, Singapore, Portugalia, Slovenia, Japonia și Elveția. Afganistanul rămîne cea mai puțin pașnică țară pentru al șaselea an consecutiv, urmată de Yemen, Siria și Sudanul de Sud.

Autorii raportului spun că „războiul din Ucraina a avut un impact semnificativ asupra păcii globale, Ucraina și Rusia (studiul a fost realizat înainte de actualul conflict dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas).

Europa este cea mai pașnică regiune din lume, cu șapte dintre cele mai pașnice 10 țări, potrivit studiului.


Celelalte trei cele mai pașnice țări se află în regiunea Asia-Pacific.

Regiunea Orientului Mijlociu și Africii de Nord rămîne cea mai puțin pașnică din lume. Patru dintre cele 10 țări cel mai puțin pașnice se află aici.

Clasamentul este realizat anual de un grup internațional de experți englezi și australieni pe baza datelor despre situația economică și politică a țării, respectul pentru drepturile omului, toleranța față de alte popoare, conflicte, terorism, numărul refugiaților și multe altele. Elaboratorii ratingului evaluează fiecare țară după nivelul de stabilitate politică, securitatea cetățenilor, prezența conflictelor interne și militarizarea societății.

3
2
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?