COVID-19 în MOLDOVA

Moldova iarăși nu a ajuns în lista țărilor UE pentru care se deschid frontierele

Moldova iarăși nu a ajuns în lista țărilor UE pentru care se deschid frontierele

Consiliul UE iarăși a actualizat lista țărilor pentru care statelor europene li se recomandă să deschidă frontierele externe, însă Moldova din nou nu a ajuns în această listă, relatează Noi.md.

Potrivit rbc.ru, în versiunea actualizată a listei apar zece state: Australia, Canada, Georgia, Japonia, Noua Zeelandă, Ruanda, Coreea de Sud, Thailanda, Tunis și Uruguay. În comparație cu precedenta versiune din lista țărilor a fost exclus Marocul.

În listă de asemenea se regăsește China. Totodată, în comunicatul UE se menționează că intrarea cetățenilor chinezi va fi permisă în baza principiului reciprocității, după ce Beijingul va deschide hotarele pentru europeni.


Se mai menționează că locuitorii Andorrei, Monaco, San Marino și Vaticanului în acest caz sînt considerați rezidenți ai UE. Aceste state se află pe teritoriul Uniunii Europene fără a fi membrii ei.

Lista țărilor va fi din nou revizuită după consultări cu Comisia Europeană și serviciile respective ale UE, precum și după efectuarea unei evaluări bazate pe următoarele criterii: situația epidemiologică în țară, măsurile de blocare a epidemiei, precum și „din considerente economice și sociale”.

Prima versiune a listei „țărilor sigure” a fost adoptată la 30 iunie. Uniunea Europeană a permis intrarea cetățenilor ai 14 state, însă mai tîrziu lista a fost revizuită. Ultima oară aceasta a fost actualizată la finele lunii iulie, numărul de țări fiind micșorat pînă la 11.

Singurul lucru care contribuie la menținerea speranței cetățenilor Moldovei care mizează pe deschiderea cît mai grabnică a frontierelor UE este faptul că listele menționate nu sînt obligatorii pentru statele membre ale Uniunii Europene. Multe țări, de exemplu, aceeași Bulgaria, nu le respectă. Ne rămîne să sperăm că fiecare stat al UE va adopta o decizie după modelul Bulgariei și va permite intrarea cetățenilor Moldovei.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load