Moldova, datoare cu peste 500.000 de lei pentru medicamente ,,prăfuite”

13 sep. 2019,, 14:10   Societate
2399 0

Milioane de lei irosiți pe un medicament pentru diabetici, care acum se prăfuiește în depozit.

Statul a rămas dator cu peste jumătate de milion de lei pentru biosimilarul insulinei Strim pe care l-a procurat de la compania ucraineană Farmac. Contractul de achiziție semnat cu Esculap-Farm SRL, compania care a cîștigat licitația, este de aproximativ 4 milioane 147 de mii de lei. Firma a livrat de acești bani 413.850 de cartușe și 13.350 de stilouri injectoare (Pen-uri) Strim 100 UI/ml 3 ml, soluție injectabilă.

Pacienților le-au fost distribuite însă doar 61.200 de cartușe, potrivit Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS). Restul medicamentelor stau în depozite.

Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale spune că nu este o problemă că pacienților cu diabet nu li se mai prescrie STRIM, pentru că „pe piață există alternative” și autoritățile s-au îngrijit ca bolnavii să primească insulina de care au nevoie pînă la sfîrșitul anului, fără să li se afecteze sănătatea. Problema este însă că statul a cheltuit peste 174 de mii de euro, bani publici fără rost, iar pentru acesta nu se știe cine va răspunde.

Mai mult, biosimilarul a fost retras de pe piață și ulterior din nomenclatorul de medicamente, pe motiv că au fost înregistrate reacții adverse. În total, 101 cazuri, anunța pe 9 august Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM). Cu cîteva zile mai devreme însă instituția anunța public, printr-un comunicat, că în urma efectuării controlului calității medicamentului „devieri de calitate nu au fost identificate”. Deciziile par să se contrazică, întrucît detalii despre reacțiile adverse înregistrate și severitatea acestora nu au fost făcute publice.


Între timp, compania Farmac, din Ucraina spune că este gata să-și apere onoarea și cere acces la informațiile privind reacțiile adverse înregistrate în Republica Moldova. Zilele trecute, reprezentantul firmei declara într-o conferință de presă că reacțiile ar putea fi o excepție și s-ar putea să fi avut loc din cauza administrării incorecte a preparatului sau a trecerii de la alte medicamente. Potrivit lui Andrei Goi, directorul tehnic al companiei în lume se înregistrează în jur de 60 de reacții adverse la 10 milioane de utilizatori, iar în Ucraina au fost declarate 3 cazuri de reacții adverse la 60 de mii de utilizatori. Goi spune că firma pe care o reprezintă este pregătită să furnizeze toate informațiile necesare și să contribuie la anchetă, prezentînd deja mai multe documente solicitate de către AMDM privind utilizarea produsului în Ucraina, dar și în alte țări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?