X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Moldova are nevoie de o cooperare strategică cu Uniunea Europeană și cea Eurasiatică

6 sep. 2018,, 19:30   Societate
3312 1

Moldova trebuie să asigure o cooperare strategică cu Uniunea Europeană și cea Eurasiatică.

Acest lucru este menționat într-o scrisoare a cetățenilor, locuitorilor și consilierilor satelor, comunelor, orașelor republicii adresată conducerii țării, cu solicitarea de a nu fi introduse modificări în Constituția Republicii Moldova cu privire la cursul strategic de dezvoltare a țării – integrarea europeană sau să fie completată modificarea Constituției privind cursul strategic de dezvoltare a Republicii Moldova – integrarea europeană de la Ural la Lisabona, sau să fie completată modificarea Constituției cu privire la cursul strategic de dezvoltare a Republicii Moldova – integrarea europeană și cea euroasiatică.

În scrisoare se menționează că în Moldova este necesar să se creeze o economie dezvoltată, medicină de calitate și accesibilă, educație de calitate, infrastructură de calitate, locuri de muncă de perspectivă și bine plătite, un stat prosper și de perspectivă. Însă pentru atingerea obiectivelor propuse este necesar un volum mare de muncă zilnică calificată orientată spre crearea întreprinderilor moldovenești, mixte și străine de producere, asigurarea piețelor de desfacere a mărfurilor moldovenești, acumularea propriilor investiții și atragerea investițiilor în construcția infrastructurii și dezvoltarea economiei. Iar cooperarea strînsă cu cele două uniuni ar putea contribui, inclusiv, la atingerea obiectivelor propuse.

Autorii scrisorii au specificat că, astăzi, în lumea contemporană, în epoca de globalizare și interacțiune fără limite, este necesar să se profite de aceste avantaje, și nu să se impună restricții. Se menționează că cooperarea strategică cu cele două uniuni reprezintă dorința majorității cetățenilor Moldovei care se pronunță pentru cooperarea strînsă cu cele două uniuni și excluderea atitudinii ostile a locuitorilor Moldovei față de acestea.

„Noi considerăm că înțelegerile stabilite cu Uniunea Europeană trebuie ferm dezvoltate, că este necesar să se inițieze cooperarea fermă cu Uniunea Eurasiatică. Cooperarea strînsă și atotcuprinzătoare a Republicii Moldova cu cele două uniuni va servi drept un pas spre crearea unei Europe de la Ural pînă la Lisabona prin intermediul cooperării strînse și atotcuprinzătoare a uniunilor între ele. Sîntem convinși că mecanismele și instrumentele de cooperare a Republicii Moldova cu cele două Uniuni există, este necesară doar voința politică și intenția fermă. Este evident că cooperare atotcuprinzătoare cu Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică este în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova din mai multe considerente și motive”, se menționează în scrisoare.


În ea se amintește că în Uniunea Europeană și cea Eurasiatică se află resurse naturale mari, un potențial științific, tehnologic, intelectual și financiar enorm. Atribuind cooperării cu cele două Uniuni cel mai înalt grad de legalitate, Moldova ar putea deveni o adevărată punte între Uniunea Europeană și cea Eurasiatică, o platformă de creare a unei Europe de la Ural pînă la Lisabona, obține acces la investiții și asistență financiară, piețele de desfacere a mărfurilor moldovenești atît în Uniunea Europeană, cît și în cea Eurasiatică. În plus, acest lucru va contribui la sporirea șanselor de reîntoarcere a Transnistriei în cadrul legislativ și sub jurisdicția țării.

Necesitatea cooperării strategice cu Uniunea Europeană și cea Eurasiatică este condiționată de relațiile istorice, geografice, economice, umanitare, culturale, religioase și lingvistice ale Republicii Moldova cu țările din Uniunea Europeană și cea Eurasiatică.

Pe lîngă aceasta, mai există interesul țărilor din Uniunea Europeană și Eurasiatică și interesul reciproc al Uniunilor pentru o cooperare strînsă și durabilă în toate domeniile de activitate vitală, aflarea pe un singur continent și existența unor interese și relații economice, umanitare și politice comune. Majoritatea cetățenilor Moldovei sînt interesați într-o cooperare puternică și strînsă atît cu Uniunea Europeană, cît și cu cea Eurasiatică. Circa 4 milioane de metri pătrați de pe teritoriul Europei se află în Uniunea Europeană (Rusia 3,7 milioane km pătrați, Belarus – 270 mii km pătrați).

Totodată, există interesul Republicii Moldova și al uniunilor menționate pentru cooperarea profundă și strînsă care se manifestă prin semnarea Acordului de asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană și obținerea de către Moldova a statutului de observator în Uniunea Eurasiatică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?