X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Moldova are multe de învățat de la China - această civilizație antică. Opinie

29 dec. 2021,, 09:30   Societate
2724 3

Moldova are multe de învățat de la China, de la această civilizație antică și ea trebuie să nu respingă mîna prietenoasă întinsă spre ea, ci să dezvolte pe deplin legăturile economice și culturale nu numai cu Occidentul, ci și cu Estul. Sosirea la Chișinău a unui nou ambasador chinez poate fi un nou pas spre dezvoltarea relațiilor de prietenie între țările noastre.

Această opinie a fost exprimată de fostul ambasador al Republicii Moldova în China, profesorul și diplomatul, Victor Borșevici, relatează Noi.md.

El a menționat că a lucrat în China timp de 4 ani, a vizitat aproape toate provinciile acestei interesante țări, a studiat cu atenție istoria, tradițiile sale culturale, precum și "secretele" creșterii sale economice incredibile.

"Este uimitor cum această veche națiune s-a ridicat din genunchi, nu a cerșit nimic de la nimeni și a obținut totul printr-o muncă și o diligență incredibile. Dl Jiang Zemin a fost președintele acestei țări cînd eu i-am înmînat scrisorile mele de acreditare. În timpul ceremoniei de înmînare, mi-a spus că a fost în Moldova și a remarcat un fapt interesant că moldovenii obișnuiți în multe privințe se aseamănă cu chinezii. Și a adăugat, zîmbind viclean: "Semănați atît de mult cu noi, ce ați pierdut în această Europă?”. Și mai înainte, și mai tîrziu, am vizitat această țară de mai multe ori și am avut o ocazie rară de a-i urmări evoluția în ultimele trei decenii. Și în tot acest timp am încercat să înțeleg cauzele care stau la baza acestei creșteri fenomenale", a subliniat Victor Borșevici.

El a observat că atunci când Europa încă alerga în piei, în China în acel moment exista deja o civilizație dezvoltată și, prin urmare, puțini oameni pot concura cu ea astăzi. Anume ea a dat naștere celei mai mari economii producătoare din lume. Și culturii moderne, pe care a cultivat-o și dezvoltat-o mai multe mii de ani.


"Din această tradiție națională curge patriotismul, dragostea pentru casa și țara natală, precum și motivația extraordinară și capacitatea populației de a lucra, care construiește viitorul patriei lor. Timp de secole, acolo domnesc principiile justiției și armoniei, dar nu și dorința de război, deoarece cele mai fundamentale valori ale culturii chineze sînt exprimate prin trei hieroglife: "Ren -dragostea pentru oameni; "yi" - justiție; și - "he" - armonie", a spus fostul ambasador al Republicii Moldova în China, profesor și diplomat.

Potrivit lui, de aceea chinezii nu impun nimănui valorile lor culturale, dar, de asemenea, nu permit nimănui să distrugă etica și moralitatea strămoșilor lor. Mai mult, acest popor multietnic, format din peste 100 de naționalități, s-a dovedit capabil să transforme așa-numita "arhaică" milenară într-un factor puternic al progresului economic și social.

Victor Borșevici a dat un exemplu remarcabil: chinezii sînt de 100 de ori mai "nănășiști" și "cumătriști" cu un sentiment pronunțat de pămînteni decît moldovenii. Cu toate acestea, ei au reușit să direcționeze această mentalitate antică, colectivistă, nu spre jefuirea statului, ci spre crearea și consolidarea suveranității și puterii sale.

"De aceea noi avem multe de învățat de la această civilizație antică, nu să respingem mîna prietenoasă întinsă de ea, ci să dezvoltăm pe deplin legăturile economice și culturale nu numai cu Occidentul, ci și cu Estul. Ne rămîne doar să salutăm sosirea noului ambasador chinez. Și sperăm că acesta va fi un nou pas spre dezvoltarea relațiilor de prietenie dintre țările noastre", a declarat Victor Borșevici, fost ambasador al Republicii Moldova în China, profesor și diplomat.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?