Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldova ar putea obține un contract avantajos cu Gazprom

1 oct. 2021,, 21:45   Societate
1216 0

A expirat astă noapte contractul de import al gazelor naturale de la Gazprom, dar a fost imediat prelungit cu o lună pentru renegocierea unui contract nou pe termen mai lung cu concernul rus, transmite Noi.md cu referire la europalibera.org.

Vicepremierul responsabil cu economia, Andrei Spînu, a spus că autoritățile moldovene speră să obțină un preț bun.

Dar negocierile au loc în timp ce prețul gazelor pe piața europeană a atins cote record, Gazpromul are o poziție solidă și joacă dur, după ce și-a diversificat căile de export către europeni, ocolind Ucraina și pe la sud, și pe la nord, iar R. Moldova nu prea are alternativă pentru că chinuitul gazoduct Iași – Ungheni încă nu a fost dat în folosință.

Andrei Spînu, viceprim-ministrul din guvernul Gavrilița responsabil de negocierile cu furnizorul rus, a spus azi, în ziua expirării înțelegerii anterioare, că autoritățile guvernamentale depun eforturi pentru obținerea unui nou acord cu Gazprom: spre sfîrșitul acestei luni, pe termen lung și în condiții atît cît se poate de bune în situația actuală.

Cît timp durează negocierea, a mai spus Spînu, facturile nu vor crește, iar impactul creșterilor ulterioare vor fi cu siguranță atenuate prin compensații, pe care guvernul va avea grijă să le ofere cetățenilor, a dat asigurări demnitarul:


„Acest preț pe care îl avem la nivel european și pe toate piețele este o situația excepțională care se întîmplă la nivel global.

Căutarea vinovatului în această situație este din punctul nostru de vedere o greșeală...

Noi facem tot posibilul ca să discutăm și să avem un contract bun pe termen mai lung cu Gazprom și astfel să asigurăm nu preț bun pentru țara noastră, iar în final discutăm cum să ajutăm cetățenii ca aceste ridicări de prețuri care se întîmplă la nivel regional să nu-i afecteze. Și, cum am menționat, această prelungire cu o lună, nu va afecta în nici un fel facturile care sînt achitate de cetățeni.”

R. Moldova va importa în octombrie gazele de la Gazprom la un preț de 790 de dolari mia de metri cubi, a mai spus în aceeași conferință vicepremierul Spînu, iar Vadim Ceban, șeful întreprinderii moldovene importatoare de gaze, a confirmat tot astăzi acest preț pentru importurile din octombrie.

La început de an, R. Moldova plătea Gazprom-ului 130 de dolari pentru o mie de metri cubi, dar ulterior prețul a crescut, urmînd și trendul ascendent de pe piața internațională, și ajuns acum la o cifră de șase ori mai mare.

La fel ca vicepremierul Spînu, și Vadim Ceban a confirmat azi că efectele substanțialei scumpiri nu se vor răsfrînge imediat asupra facturilor. „E o situație de scrută durată însă.

Cu cît agenția energetică va întîrzia mai mult cu ajustarea tarifelor interne, cu atît mai mare va fi creșterea ulterioară,” a spus, însă, Ceban în aceleași discuții de azi cu jurnaliștii unui canal de știri economice de pe Telegram.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a căutat, pe de altă parte, să liniștească consumatorii: „Sigur că guvernul nu va permite ca aceste anomalii de piață să afecteze bugetul cetățenilor noștri. Înțelegem că situația este complicată, dar vă garantăm că vom ține prețurile sub control.

Pînă găsim soluția optimă pentru cetățeni, vom lua toate măsurile care pot fi luate pentru a nu opera nici o scumpire în facturi.

Vestea bună pentru țara noastră comparativ cu anul trecut e că anul trecut aveam un guvern izolat de finanțarea internațională.

Acum țara noastră are ușile deschise și, precum ați văzut din vizitele la Bruxelles, bugetul țării va sta mult mai bine...

Vom trece cu bine peste această situație dificilă, pe care noi nu am meritat-o, nu am cauzat-o, noi ca țară, dar cu care trebuie să ne confruntăm. Mergem împreună, hotărînd ce trebuie să facem pentru țara noastră.”

Optimismul în rîndul experților este, pe de altă parte, mult mai moderat. Unul dintre ei, Sergiu Tofilat, crede că o lună nu va fi de ajuns pentru atingerea noii înțelegeri, și mai îndoielnică fiind însă capacitatea R. Moldova de a obține un preț bun, în condițiile în care țara este în continuare total dependentă de gazele ruse.

Un gazoduct construit anii trecuți pentru primirea gazelor naturale din Romînia nu este finalizat încă, dar chiar dacă ar fi, a sugerat Andrei Spînu astăzi, nu ar ajuta prea mult în condițiile unor recordurilor de prețuri pe piața internațională ca cele de acum.

Fostul șef al agenției energetice moldovene, Victor Parlicov, la rîndul lui, crede că o altă vulnerabilitate a R. Moldova este dependența de energia și rețele electrice din regiunea sa estică, care, fiind controlată de la Moscova, nu i-ar permite Chișinăului să-și folosească nici măcar pîrghiile pe care le are la îndemînă, ceea ce ar face ca țara să intre într-un nou sezon rece fără o alternativă viabilă gazelor ruse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?