Transnistria stiri: 1375
Eurovision stiri: 499

Moldova – a treia în Europa după cheltuielile pentru produse alimentare

17 dec. 2018,, 16:32   Societate
3114 0

Moldova se situează pe locul trei în Europa în ceea ce privește ponderea cheltuielilor populației pentru produse alimentare, care se cifrează la 43,4%, transmite NOI.md.

Constatarea se bazează pe noul rating al celor 40 de țări din Europa, Kazahstan și Turcia în funcție de ponderea cheltuielilor familiilor pentru produse alimentare, elaborat de experții RIA Rating avînd în vedere datele furnizate de serviciile statistice naționale, Rosstat și FMI.

După cum menţionează experții, cheltuielile semnificative pentru produse alimentare din partea cetățenilor moldoveni se datorează, în primul rînd, veniturilor medii scăzute ale locuitorilor ţării noastre, și nu înclinaţiei lor spre lăcomie sau cult alimentar.

Potrivit studiului, cele mai mari cheltuieli pentru produse alimentare (inclusiv băuturi răcoritoare) continuă să fie înregistrate în Ucraina. Aici, o familie medie cheltuiește pentru procurarea de alimente mai mult de jumătate din totalul de cheltuieli - 50,9%. Kazahstan ocupă locul al doilea în Europa cu o rată de 46%.

Cele mai scăzute cheltuieli pentru produse alimentare, tradiţional, se înregistrează în Luxemburg – una dintre cele mai prospere țări din Europa. Aici, media statistică privind costul alimentelor pentru o familie luxemburgheză este de numai 8,7% din cheltuielile de consum. În Marea Britanie cheltuielile pentru produsele alimentare constituie 10% din cheltuielile totale ale cetățenilor, în Țările de Jos - 10,6%, în Irlanda - 11,5%, în Finlanda - 11,7%. Primele zece țări din Europa cu cea mai mică pondere a cheltuielilor pentru produse alimentare includ: Austria cu 11,8%, Norvegia - 11,8%, Elveția - 11,8%, Danemarca - 12,1%, Germania - 12,1%.


În Rusia, ponderea cheltuielilor pentru produse alimentare este de 31,2% (locul 31), în România - 34,3% (locul 33).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?