X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Moldova a participat la o nouă reuniune Parteneriatului Estic pentru mediu și acțiuni climatice

23 iun. 2021,, 14:44   Societate
1839 0

Pentru a stabili prioritățile de cooperare regională post-2020 în domeniul protecției mediului și schimbărilor climatice, Republica Moldova a participat împreună cu țările membre ale Uniunii Europene, la cea de-a treia reuniune ministerială a Parteneriatului Estic pentru mediu și acțiuni climatice.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, Secretarul de Stat, Valentina Ţapeș și Consilierul de Nivel Înalt al Uniunii Europene pe domeniul Tranziției Verzi (Green Transition), Justina Grigaraviciene, au reprezentat țara.

- Republica Moldova a fost una dintre primele țări din lume care a actualizat contribuția națională determinată și a sporit obiectivul necondiționat de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 70% sub nivelul din 1990 pînă în anul 2030, care ar putea fi redus la 88 % cu suport tehnic, financiar și tehnologic. Actualizarea contribuției naționale determinate a fost realizat cu sprijinul proiectului regional EU4Climate. Pentru a atinge obiectivele climatice, țara noastră se află în proces de actualizare a Strategiei de dezvoltare a emisiilor reduse pînă în 2030, elaborarea Planului național pentru energie și climă și a programului de adaptare la schimbările climatice, a comunicat Ion Perju.

Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, oficialii europeni au apreciat rezultatele în actualizarea contribuției naționale determinate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și sporirea eforturilor de adaptare la schimbarea climei în Republica Moldova, Georgia și Armenia.

Totodată, în cadrul reuniunii o importanță deosebită a fost acordată Pactului verde european, angajamentelor de atingere a țintelor de neutralitate climatică pînă în anul 2050, implementării Acordului de la Paris și Agendei 2030, stopării pierderii biodiversității, reducerii poluării mediului, promovării investițiilor publice și private verzi, recuperării post-COVID, etc.


„Evenimentul s-a încheiat cu adoptarea de către miniștri de mediu din țările Parteneriatului estic și țările membre ale Uniunii Europene a concluziilor celei de-a treia reuniuni ministeriale a Parteneriatului Estic pentru mediu și acțiuni climatic, document ce include acțiuni imediate pentru realizarea celor convenite în cadrul evenimentului”, este menționat în comunicat.

Oficialii au decis să evalueze progresele în ceea ce privește cooperarea dintre UE și partenerii Parteneriatului Estic la nivel de miniștri o dată la doi ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?