COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Moldova a deschis granița pentru cetățenii Rusiei și a altor țări

Moldova a deschis granița pentru cetățenii Rusiei și a altor țări

Moldova, după o pauză de aproape o jumătate de an, deschide granița pentru cetățenii Rusiei și a altor țări cu care epidemiologii din țară au permis reluarea contactelor.

Decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

După cum scrie tass.ru totodată se menține interdicția de intrare în Moldova pentru locuitorii țărilor care au fost incluse de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în așa-numita listă a țărilor "zonei roșii". Acum, acesta din ea fac parte 53 de state, printre care țările vecine România și Ucraina, precum și Armenia, Israel, Spania, Kazahstan, Franța și alte cîteva țări.


În acest caz, excepție fac străinii care sînt rude ale cetățenilor moldoveni sau care au dreptul la ședere permanentă sau provizorie pe teritoriul republicii, dreptul la muncă sau la studii în țară, reprezentanții corpului diplomatic și membrii familiilor lor, precum și pasagerii care tranzitează țara.

Lista țărilor din zona roșie va fi actualizată de autoritățile republicii la fiecare 14 zile și va fi publicată vineri și va intra în vigoare începînd cu ziua de luni a săptămînii viitoare. Pentru cetățenii Moldovei care se întorc din țările "zonei roșii", se menține necesitatea de a sta în carantină timp de 14 zile.
Anterior, Moldova a reluat comunicarea aeriană cu toate țările. În același timp, Rusia nu a deschis comunicarea aviatică regulată cu Republica Moldova. Această direcție este deservită de zboruri speciale, înregistrarea la care poate fi efectuată prin intermediul serviciilor consulare sau al ambasadelor.

Situația epidemiologică din Moldova rămîne tensionată. În același timp, aici au fost eliminate treptat cea mai mare parte a restricțiilor.

În localitățile din Moldova a fost reluată activitatea transportului public, funcționează piețele, magazinele, cafenelele, sălile sportive și saloanele de frumusețe. Totodată, continuă să acționeze interzicerea activităților și întîlnirilor în masă, la care participă mai mult de 50 de persoane, în spațiile publice închise este obligatorie purtarea măștilor de protecție și verificarea temperaturii la intrare.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății al Moldovei, pe 31 august în țară au fost înregistrate 36 920 de cazuri de infectare cu coronavirus, ceea ce constituie 1% din populația republicii (inclusiv Transnistria). Numărul total de persoane testate a ajuns la 207 720 (5,9% din populație). Rata de răspîndire a virusului în acest moment este de 0,8.

În spitale și la domiciliu sînt tratate 10 053 de persoane, dintre care 541 sînt în stare gravă. 32 de pacienți sînt conectați la aparatele de ventilație artificială a plămînilor. Numărul deceselor a ajuns la 995.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load