Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Modul în care trei moldoveni promovează voluntariatul în Marea Britanie (FOTO)

17 iul. 2018,, 09:05   Societate
1061 0

Cu toate că puțini știu despre asta, dar în Marea Britanie activează un centru de caritate pentru copiii din Moldova.

Centrul Phoenix a fost înființat de Victoria Dunford, o cetățeană a Republicii Moldova, care ulterior, pentru activitățile sale de voluntariat a fost decorată de regina Marii Britanii. Întru susținerea activității acestui centru, o echipă de trei maratoniști moldoveni participă la diverse curse. Cea mai recentă și dificilă distanță a avut loc în Andorra. Tinerii au revenit cu bateriile pline de energie și gata să relateze despre activitatea sa.

Formează o echipă din trei persoane, maratoniști ambițioși care își suplinesc timpul liber cu activități de voluntariat. Echipa e formată din Alexandru Pînzaru, Andrei Nazarov si Alexandru Vizir. „Preferăm să alergăm în fiecare seară cîte 5-10 km. Ne place sportul, în general tot”.

Tinerii fac voluntariat, deoarece se bucură că pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adulților, beneficiari ai centrului Phoenix. „Chiar dacă impactul nostru nu este atît de mare, este unul semnificativ pentru noi ca echipă. Prin acțiunile noastre reușim să dăm exemplu celorlalți concetățeni să nu uite de cei care au nevoie de ajutorul nostru acasă”.


Crossfit, box și sala de forță sau regimul antrenamentelor pentru maraton

Echipa participă de regulă la curse cu obstacole, care sînt mai dificile decît maratoanele. „Pe lîngă faptul că trebuie să ai un „cardio” dezvoltat, trebuie și să fii într-o stare fizică bună”. Tinerii exersează săptămînal crossfit, box și sala de forță. De asemenea, maratoniștii au și o dietă echilibrată. „În mediu, facem patru luni de sport înainte de cursă și sport zilnic cu două săptămîni înainte de cursă”.

În Andorra maratoniștii au alergat distanța totală de 42 km cu 56 obstacole. Tinerii au făcut cursa propusă într-un interval de 13 ore. „Cea mai grea parte din această cursă a fost faptul că traseul cursei era prin zona muntoasă al Andorrei, acolo era un resort de ski”. Maratoniștii menționează că dealurile acoperite cu pietre și zăpadă, izvoarele cu apă rece îți tăiau respirația. „Cel mai dificil obstacol a fost urcarea la deal cu o „cărămidă de cement” pe o distanță de 3km”.

Această cursă era mai dificlă, deoarece pînă la acel moment tinerii nu au alergat distanțe mai mari decît 23km cu obstacole.

Maratoniștii au mai participat la curse pentru voluntari din Marea Britanie (Londra și Manchester). Alexandru Viziri, unul dintre voluntari, a participat și la Spartan Beast Race din Australia, Melbourne.

Ce ține de maratoanele organizate în Moldova, tinerii recunosc că încă nu au reușit să participe, dar urmează să o facă. „Membrul echipei noastre, Andrei Nazarov, va participa la maratonul din Chișianu pe 30 septembrie 2018”.

Cînd e vorba despre antrenamente, cei trei membri merg împreună la box și crossfit, iar cînd se înscriu la maratoane, tinerii încearcă să atragă cît mai mulți participanți. „E mai vesel așa și se creează unele conexiuni puternice”.

„Încurajarea vine de la sine”

Ceea ce ține de strîngerea donațiilor pentru o cauză în particular, acestea sînt donate direct organizației. „Noi nu participă la curse pentru premii bănești, însă chiar dacă ar fi să cîștigăm vreun premiu asta tot va fi donat în scopuri de caritate”.

„Ultimele două curse la care am participat, am fugit pentru caritatea MAD-Aid din Marea Britanie cu centrul Phoenix. Noi o cunoaștem și o respectăm mult pe fondatoarea acestei carități, Victoria Dunford”. Tinerii spun că sînt fascinați de activitatea fondatoarei și că vor continua să participe la alte curse pentru a strînge fonduri, dar și pentru a da exemplu că e să faci ceva frumos, dacă depui efort deajuns.

„Încurajarea vine de la sine. Alergînd din plăcere veți descoperi o putere ascunsă care ajută la fapte bune”.

Ce fac maratoniștii în timpul liber

În timpul liber, tinerii au o serie de activități. Alexandru Pînzaru studiază viața personalităților istorice ca Napoleon, Ceasar, Alexandru Macedon. „Prefer să organizez evenimente sportive la Londra”.

Andrei Nazarov spune că studiază viața, face proiecte de case la Londra (în calitate de arhitect), de asemenea tînărul călătorește, face cunoștință cu persoane interesante și are o pasiune deosebită pentru sport.

Alexandru Viziri, pe lîngă sport, citește și se ocupă de dezvoltarea afacerii proprii.

În afară de acțiunile sportive, tinerii mai fac voluntariat și sub alte forme. „Mă implic la evenimentele de binefacere organizate de AMMB(asociația moldovenilor din Marea Britanie)”, spune Alexandru Pînzaru.

Andrei Nazarov zice că obișnuiește să doneze cîte puțin cînd simte nevoia, iar uneori, donează și sînge la centrele specializate.

Tinerii nu au ales întîmplător acest centru. „O cunoaștem personal pe fondatorul centrului, Victoria Dunford. Știm cît e de greu să deschizi dar și să menții un centrul de felul acesta în Moldova. Deoarece statul nu contribuie la nimic din costuri, toate sînt acoperite de Victoria în particular”. De aceea tinerii fac donații și participă la multe curse pentru a promova imaginea centrului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?