X 
Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1107

Modificările din Codul muncii nu au eliminat prevederile discriminatorii

19 aug. 2019,, 17:00   Societate
2473 0

La 16 august 2019, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a prezentat spre consultare publică proiectul hotărîrii de Guvern cu privire la aprobarea proiectului de Lege pentru modificarea Codului muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003.

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității atrage atenția asupra faptului că, pe parcursul anilor, a înaintat către minister mai multe recomandări de modificare a unor prevederi discriminatorii din Codul muncii. La 6 august a fost remis un nou Aviz consultativ prin care Consiliul și-a prezentat propunerile de modificare.

Toate propunerile înaintate de Consiliu în vederea eliminării prevederilor discriminatorii nu s-au regăsit în proiectul de lege de modificare a Codului muncii. Ceea ce înseamnă că neajustarea cadrului la standardele privind nediscriminarea va avea drept consecință perpetuarea prevederilor care vor discrimina persoanele în baza criteriilor de sex, gen, statut de pensionar, dizabilitate, naționalitate, etc.

Propunerile Consiliului de modificare a Codului muncii vizează următoarele aspecte:

  • Introducerea definițiilor de „plată”, „muncă egală”, „muncă de valoare egală”
  • Acordarea garanțiilor protective, indiferent de genul persoanei
  • Aplicarea perioadei de probă persoanelor cu dizabilități
  • Încheierea contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată cu străinii ce dețin dreptul de ședere provizorie pentru reintegrarea familiei, precum și cu străinii titulari ai dreptului de ședere permanent

Consultînd proiectul de lege pentru modificarea Codului muncii al Republicii Moldova, Consiliul constată că niciuna din propunerile înaintate nu se regăsește, ceea ce va duce în continuare la discriminarea cu buna știință a persoanelor.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав