Într-o declarație publică, Mitropolia își exprimă îngrijorarea față de afirmațiile recente ale deputatului Șoimaru.
Reacția Mitropoliei a fost pronunțată chiar dacă mai mulți reprezentanți ai PAS, inclusiv Igor Grosu, au declarat recent că statul nu se va implica sub nicio formă în activitatea Bisericii.
În adresarea publică, semnată pe 6 septembrie de mitropolitul Vladimir, se menționează că ideea desființării unui cult, după modelul ucrainean, reprezintă un act de intoleranță religioasă în spațiul public.
De asemenea, Mitropolia afirmă că o propunere de scoatere în afara legii a Mitropoliei Moldovei ar contraveni unei decizii a CEDO, instituție care a condamnat deja statul moldovean pentru nerecunoașterea dreptului unui cult de a exista. În acest context, Mitropolia susține că Parlamentul Republicii Moldova ar trebui să respingă propunerea din start, iar Curtea Constituțională a Republicii Moldova să o declare neconstituțională.„Articolul 15 al legii cultelor stipulează că acestea sînt autonome față de stat, sînt egale în fața legii și nu pot fi discriminate. De asemenea, statul este obligat să nu intervină în activitatea religioasă a unui cult. Alineatul 5 al aceluiași articol statuează clar: Statul recunoaște importanța deosebită și rolul primordial al religiei creștin-ortodoxe și, respectiv, al Bisericii Ortodoxe din Moldova în viața, istoria și cultura poporului Republicii Moldova. Propunerea de scoatere în afara legii a Bisericii Ortodoxe din Moldova contravine flagrant acestei recunoașteri legale a rolului Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM) în viața, istoria și cultura poporului ţării noastre” se menționează în comunicatul Mitropoliei.
În declarație se mai spune că preoții sînt vizitați la domiciliu de către reprezentanți ai organelor de drept și constrînși să semneze diferite declarații neclare.
„Sîntem profund indignați de atitudinea anumitor instituții ale statului implicate în intimidarea preoților. Unii ierarhi și slujitori au fost reținuți în puncte de trecere a frontierei și percheziționați minuțios fară temei. Astăzi, asupra Bisericii se resimt presiuni similare celor din perioada sovietică. Tot mai multe amenințări se aruncă asupra Bisericii și a slujitorilor ei”, mai scrie în comunicat.Această reacție a fost făcută publică abia la aproape două săptămîni de la declarațiile deputatului PAS, Vasile Șoimaru, prin care acesta spusese că „va veni momentul cînd și Republica Moldova va renunța la Mitropolia Moldovei, aflată sub influența Rusiei, la fel cum a făcut Ucraina”.
Zilele trecute, mai mulți reprezentanți ai PAS, inclusiv, președintele Parlamentului, care este și liderul partidului, Igor Grosu, a declarat că atîta timp cît în Moldova sînt cetățeni care cred într-o confesiune sau alta „nu ai dreptul să vii peste, dar trebuie să-i respecți”.
Adăuga comentariu