Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Mișcarea „Urmașii lui Ștefan”, despre sarcinile formulate la examene: O pată rușinoasă pe imaginea Ministerului

15 iun. 2021,, 11:42   Societate
4406 5

Ministerul Educației datorează niște explicații opiniei publice după ce a admis o serie de greșeli grave în procesul de elaborare a examenelor pentru elevii clasei a IX-a.

Opinia aparține Mișcării de Tineret Urmașii lui Ștefan. Membrii ONG-ului cere sancționarea funcționarilor responsabili, după ce s-a constatat că în examenul la istorie sînt mai multe greșeli gramaticale, de conținut, iar sarcinile sînt ideologizate.

„Mișcarea de Tineret Urmașii lui Ștefan condamnă tentativele vulgare de a ideologizare a examenelor, precum și întreaga disciplină de istorie în școlile din R.Moldova. Gafa comisă de către Minister, în care sarcinile la examene nu sînt logice, conțin greșeli gramaticale, precum și folosesc denumirile unor state inexistente - este inadmisibilă.

De aceea, considerăm că Ministerul trebuie să aducă explicații pe marginea acestui subiect, precum și să aplice sancțiunile cuvenite în raport cu persoanele care au elaborat aceste sarcini, încît acestea sînt incompetente, și nicicum nu pot fi în rîndul celor care organizează aceste examene.

Este o pată rușinoasă pe imaginea Ministerului, ce dă dovadă de neprofesionalism. Această situație necesită o redresare urgentă în primul rînd prin eliminarea acestor persoane din procesul de elaborare a examenelor și excluderea lor din funcții”, a declarat pentru Noi.md președintele Mișcării, Dumitru Roibu.


Menționăm că în cadrul examenului de istorie susținut pe 14 iunie, elevii claselor a IX-a au avut următoarea sarcină: ”Folosiți surse pentru a alcătui un text coerent pentru a argumenta următoarea afirmație: Dezvoltarea economică a Basarabiei ca parte a României Mari balansa între progres și limitări".

Expertul independent, fostul viceprim-ministru, fostul ministru al Economiei Republicii Moldova, Alexandr Muravschi, a criticat formularea propusă de Minister.

“În această formulare, vedem că, pe lîngă greșelile gramaticale existente, sensul întrebării este prostesc, care vorbește doar despre analfabetismul total al autorului. Menționarea României Mari înseamnă introducerea în text a unei ideologii pure, deoarece un stat cu o astfel de denumire nu a existat niciodată”, a comentat Muravschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?