X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4145

Mircea Grecu: Trebuie să educăm copii care să țină la această țară

24 iul. 2018,, 15:31   Societate
3521 1

Inițiativa Ministerului Educației de a institui modulul „Educație patriotică” în cadrul unei discipline școlare este binevenită, dar există mai multe semne de întrebare în privința modului în care va fi ea implementată.

De această părere este psihologul Mircea Grecu, secretar general al Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA). Potrivit lui, asemenea discipline se regăsesc în programele școlare ale multor state avansate și este un lucru firesc să le avem și noi. Cu toate acestea, pe parcursul implementării acestei inițiative ar putea apăre o serie de probleme, spune Grecu.

„Avem nevoie de copii sănătoși care să țină la această țară. Este o inițiativă binevenită. Din păcate, observăm cît de mulți copii tineri pleacă la ora actuală din țară. Riscăm să rămînem practic fără elevi și studenți în următorii 10 ani. Tînăra generație, din păcate, nu are cunoștințe minime despre această țară, despre istoria Republici Moldova. Eu zic "republici", pentru că trăim într-o țară care se numește "Republica Moldova", nu? Nu se învață atractiv istoria la noi, unele manuale sînt învechite, altele redau eronat datele istorice și, cu regret, patrioți sînt foarte puțin. Succesul unei țări constă în patriotism, trebuie să știm să ținem la țara noastră”, a menționat psihologul.

Cea mai mare problemă, potrivit lui Mircea Grecu, rămîne lipsa cadrelor abilitate să țină asemenea cursuri în școli, dar și lipsa profesorilor cu viziuni pro-Moldova.

„Neavînd profesori patrioți, cine o să predea aceste materii? La ora actuală sînt foarte puțini profesori patrioți. Nu știu dacă va exista acest curriculum, încă nu e clar. Trebuie să avem o abordare complexă, integrată, ce include educația patriotică. La prima etapă trebuie să avem specialiști și abia apoi să vedem, pentru că avem foarte multe probleme”, a adăugat Mircea Grecu.


Totodată, psihologul se întreabă cum poate fi vorba de educație patriotică în condițiile în care în școli se studiază Istoria românilor.

„Nu poate fi educație patriotică învățînd istoria românilor. Noi sîntem o țară multiculturală: avem și găgăuzi, și ucraineni, și ruși. O să fie delicată această problemă. Prin urmare, educația patriotică a cui? a românilor? a moldovenilor? a rușilor? Educăm copii pentru o altă țară sau pentru țara noastră?”, s-a întrebat Mircea Grecu.

Totodată, el s-a arătat convins că educația în spirit patriotic trebuie să aibă loc, în orice stat, încă de la vîrstă preșcolară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав