X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ministrul Muncii: „Persoanele care ies mai devreme au o pensie mai mică”

8 sep. 2021,, 07:31   Societate
3360 4

„Micșorarea vîrstei de pensionare este alogică din mai multe puncte de vedere. Toate evoluțiile demografice și economice arată că vîrsta nu trebuie redusă.

Pensia se calculează în momentul pensionării și persoanele care ies mai devreme la pensie beneficiază de pensie mai mică. Știm cazuri concrete cînd persoanele intenționat nu se pensionează încă 3-4 ani”. Declarațiile au fost făcute de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova privind legea adoptată încă acum un an de coaliția neoficială PSRM și „Pentru Moldova”, în urma căreia de anul viitor vîrsta de pensionare a bărbaților este 62 de ani, iar cea a femeilor – 57.

„Vor veni zeci de mii de noi pensionari în același an. În plus, au fost făcute calcule de CNAS – 1,5 miliarde de lei pe an ar costa acest proiect. Haideți să facem un exercițiu de imaginație, dacă avem 1,5 miliarde de lei, cum este mai bine să alocăm acești bani? Să-i acordăm noilor pensionari, care sînt relativ tineri față de ceilalți pensionari din sistem și care în marea lor majoritate sînt încă apți de muncă și mulți dintre ei continuă să muncească și după vîrsta de pensionare sau să acordăm acești bani pensionarilor care există deja în sistem?”, a explicat ministrul Marcel Spatari.

Astfel, nu este exclus ca majoritatea parlamentară deținută de PAS să se adreseze la Curtea Constituțională cu legea în cauză.

În continuare, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a adăugat că, în prezent, se încearcă o balansare a pensiilor astfel încît creşterea pensiilor să înregistreze măcar 20 de % din salariul mediu pe economie înregistrat în Republica Moldova.


„25 de miliarde sînt necesari pentru a aduce imediat nivelul pensiilor la 40 % . Noi avem 70% din pensionari care au sub 2000 de lei pensia astăzi. Mai mult decît atît, sub pensia minimă calculată corespunzător cu stagiul lor de cotizare. Două mii de lei, în raport cu nouă mii de lei, cît este salariul mediu pe ţară, reprezintă 22 la sută. Aceste persoane sînt şi mai prost decît în statistica medie. Cineva care are pensie 1500 de lei este la 16 la sută din salariul mediu. Noi acum vrem să-i aducem pe oameni măcar la 23 la sută, înainte ca să facem următorul pas şi să-i stimulăm să crească spre 40 la sută”, a declarat Marcel Spătari.

Este de menționat că, potrivit legii privind micșorarea vîrstei de pensionare, de la 1 ianuarie 2022 vîrsta de pensionare ar urma să fie de 62 de ani pentru bărbați și 57 pentru femei. Recent, Guvernul a anunțat despre proiectul de creştere a pensiei minime, adică începînd cu 1 octombrie 2021, 183 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare vor primi o pensie minimă de 2000 de lei lunar. Totodată, atunci va avea loc și indexarea tuturor pensiilor cu 3,86%.

Săptămîna curentă, proiectul urmează să fie supus votului în Parlament.

În prezent, pensia minimă în Republica Moldova este de 1.188 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?