X 
Criza energetică stiri: 1641
Cutremure stiri: 272

Ministrul Muncii: „Ajutorul pentru perioada rece a anului este destinat mai mult familiilor din mediul rural”

28 sep. 07:09   Societate
2231 0

„A crescut numărul beneficiarilor de ajutor pentru perioada rece a anului, care este destinat mai mult pentru familiile din mediul rural, de la sate. În municipii, de compensații benefiziază mai mult cei care sînt conectați la încălzirea centralizată, dar și familiile conectate la gazele naturale”, a declarat ministrul Muncii Marcel Spatari, prezent în platoul emisiunii Punctul pe AZi, transmite tvrmoldova.

Ministrul a precizat că este menținută valoarea de 700 de lei a compensațiilor pentru perioada rece.

„Am bugetat mai mulți bani pentru acest serviciu. Compensațiile vor fi oferite în factură, iar persoanele vor fi înregistrate în sistemul informatic vulnerabilitate energetică. Siteul este în construcție. Este o platformă simplu de utilizat, deși în spate este complexă. Platforma va fi lansată la începutul lunii octombrie și va fi disponibilă o lună și jumătate”, a spus ministrul.

Marcel Spatari a menționat că, dacă anul trecut nivelul compensațiilor a fost la fel pentru toți, anul acesta vor fi luate în calcul patru nivele de vulnerabilitate.

„În funcție de categoria în care va fi încadrată gospodăria, va fi aplicat nivelul compensației. Reieșind din datele BNS pe bugetele gospodăriilor, estimăm că mai mult din jumătate din gospodăriile din Republica Moldova vor fi în categoria de cea mai înaltă vulnerabilitate energetică”, a precizat Marcel Spatari.


Potrivit ministrului, în întreaga republică ar fi 1 600 000 de gospodării, dintre care 1 000 000 folosesc în perioada rece gazele naturale sau încălzirea centralizată, iar restul de 600 000 folosesc lemne sau cărbune.

„Mai există a cincea categorie, de non-vulnerabilitate, în care intră persoanele cu venituri mari. Și mai este celălalt criteriu, dacă cheltuielile cu energia sînt sub 10% din venitul disponibil, după ce ți-ai acoperit chelutielile de bază. Cred că este vorba de cîteva procente de persoane nom-vulnerabile, care nu vor primi compensații”, a spus Marcel Spatari.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав