Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Ministrul Mediului: Complexul hidroenergetic de la Nistru afectează rîul

30 oct. 2021,, 16:30   Societate
3266 2

Ecosistemul fluviului Nistru are de suferit din cauza ambițiilor hidroenergetice ale autorităților din Ucraina. Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, spune că nodul hidroenergetic pus în funcțiune de Ucraina afectează calitatea apei pe un tronson de 150 de kilometri. Potrivit ministrului, distrugerea biodiversității acvatice reduce din capacitatea apei de a se autoepura, ceea ce înseamnă că Republica Moldova va trebui să trateze excesiv apa, pentru ca aceasta să poată fi folosită pentru consum sau irigare.

Ambiția Ucrainei este de a-și majora capacitățile de producere a energiei electrice și de a-și extinde posibilitățile de export, prin intermediul complexului hidroenergetic construit pe Nistru, fapt care afectează grav calitatea apei, ducînd la dispariția multor specii de pești, transmite Noi.md cu referire la ipn.md.

„A fost finalizat studiul PNUD cu susținerea Suediei și constatările acestui studiu spun că impactul acestui complex hidroenergetic afectează ecosistemul fluviului pe un tronson de 150 de km în aval de ultimul baraj, cel de la Naslavcea-Nahoreanîi. Hidrocentrala are impact, în special, asupra calității apei, dacă se schimbă calitatea apei, se schimbă biodiversitatea acvatică. Influența o are, în mod special, temperatura apei și asta vine de la modul cum funcționează hidrocentrala, de la deversarea apei. În același timp, sînt fluctuații mari de debite și ele au loc atunci cînd lucrează turbinele”, a spus Iuliana Cantaragiu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit ministrului, fluviul își pierde proprietatea de a se autoepura, iar din acest motiv utilizarea apei va necesita, pe viitor, o tratare excesivă, iar fluviul se va înnămoli.

„Pierderea ecosistemelor acvatice înseamnă că procesele de autoepurare a apei sînt diminuate. Asta înseamnă că localitățile care se află, nemijlocit, pe malul fluviului, dacă nu au stații de epurare sau ele nu funcționează normal, contribuie și mai mult la poluarea apei. Apa care este captată pentru diferite scopuri, alimentare cu apă, irigare, utilizarea ei este condiționată. Ea necesită o tratare specială, ceea ce se reflectă în facturi, din punct de vedere economic”, a mai spus Iuliana Cantaragiu.

Recent, Ucraina a pus în funcțiune cea de-a patra turbină a complexului hidroenergetic nistrean, din cele 6 planificate. Potrivit datelor oficiale, fluviul Nistru este principala sursă de apă pentru locuitorii din Chișinău, Bălți, Soroca, parțial Rezina și pentru uzina metalurgică din orașul Rîbnița.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?