COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ministrul Justiției spune de ce votul pentru alegerea membrilor CSM poate fi doar politic

Ministrul Justiției spune de ce votul pentru alegerea membrilor CSM poate fi doar politic

Cei cinci membri non-judecători care ar urma să facă parte din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu pot fi aleși altfel decît prin vot politic.

Declarația a fost făcută de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Oficialul susține că pentru a exclude factorul politic ar trebui să fie schimbată Constituția.

„Concursul trebuie să fie scos de sub Parlamentul Republicii Moldova, iar pentru asta trebuie să fie modificată Constituția. În Constituție este scris că membrii non-judecători se aleg de Parlament. Indiferent pe platforma cărei comisii se face acest lucru, votul decisiv este al Parlamentului. Oricum ne întoarcem la un vot politic. Problema nu e în comisia de experți, ci în modul de implementare a legii și în buna credință a celor care vor selecta”, a declarat Nagacesvschi.

AGORA amintește că potrivit proiectului de lege cu privire la CSM, cinci membri ai CSM din rîndul profesorilor de drept titulari vor fi numiţi de Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, în baza propunerilor Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului. Respectiv, Comisia juridică, numiri şi imunităţi trebuie să organizeze un concurs public pînă la expirarea mandatului membrilor desemnaţi sau în decurs de 30 de zile de la apariţia funcţiei vacante.


Alți șapte membri din rîndul judecătorilor, inclusiv, şapte membri supleanţi, vor fi aleşi prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, după cum urmează - patru din judecătorii, doi din curţile de apel şi unul din Curtea Supremă de Justiţie.

Pe 5 februarie curent, șeful comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Vasile Bolea, a anunțat că persoanele care vor să participe la concursul de selectare vor trebui să depună și declarația de avere și interese personale.

Potrivit lui Vasile Bolea, concursul urmează să se desfășoare la finele lunii februarie-începutul lunii martie.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load