Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Ministrul Energiei explică de ce produsele din programul „Rabla pentru Electrocasnice” lipsesc în unele magazine

4 dec. 2023,, 14:31   Societate
2852 0

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a venit cu explicații referitor la informațiile potrivit cărora în unele magazine nu sînt becuri LED, care pot fi achiziționate gratis de beneficiarii programului „Rabla pentru electrocasnice”.

Parlicov a declarat că deocamdată doar o rețea de electrocasnice cu acoperire la nivel național s-a angajat să furnizeze becuri LED în cadrul programului, iar stocurile sînt limitate. Oficialul a declarat că autoritățile lucrează la această problemă și că toți beneficiarii vor primi becuri, notează Noi.md cu referire la newsmaker.

Pe 15 noiembrie, a fost dat start primei etape a programului „Rabla pentru electrocasnice”, susținut de Uniunea Europeană (UE). Potrivit informațiilor, peste 50 000 de consumatori care, anul trecut, la înregistrarea în Sistemul informațional vulnerabilitatea energetică, pe platforma compensatii.gov.md, li s-a atribuit vulnerabilitatea energetică foarte ridicată, au primit vouchere prin care vor putea beneficia de becuri LED, gratis. Cu un buget total estimat la 5,8 milioane de dolari, programul „Rabla pentru electrocasnice” va oferi sprijin financiar, pe bază de vouchere, de pînă la 80% din costul unui frigider, aragaz electric, mașină de spălat rufe. Beneficiarii vor contribui cu 20% din valoarea echipamentului. În același timp, pentru valorificarea voucherului, beneficiarul va trebui să predea la schimb un produs electrocasnic uzat de același tip.

În cadrul unei conferințe de presă din 4 decembrie, un jurnalist a semnalat că mai multe persoane au mers la cîteva magazine, iar acolo au fost informați că nu au becuri LED oferite în cadrul programului.

Ministrul Energiei a declarat că este la curent cu această situație. Parlicov a spus că programul „Rabla pentru electrocasnice” se află la început, iar deocamdată doar o rețea care se ocupă cu vinderea electrocasnicelor și are acoperire geografică pe întreg teritoriul țării s-a angajat să furnizeze becuri LED prin program. Astfel, stocurile sînt limitate.


„Ne ocupăm de această problemă. În primul rînd trebuie să înțelegem o chestie: acest program este un program-pilot. Deci, este o primă iterație, o primă încercare de a construi un asemenea program. (…) Anume pe această dimensiune am întîlnit greutăți pentru că, din toate rețelele care se ocupă de vînzarea electrocasnicelor cu prezență, care acoperă Republica Moldova, că nu vrei un cetățean să vină din Briceni să cumpere electrocasnice sau să-și aducă frigiderul la Chișinău, îl costă transportul cît frigiderul… Dar din toate rețelele care au avut acoperire geografică la nivel național, s-a angajat – și are mecanismele create și are acordurile semnate cu cei care se ocupă de reciclare – de asta este limitat ca capacitate de absorbție a pieței”, a spus el.

Totodată, ministrul Energiei a dat asigurări că toți beneficiarii programului „Rabla pentru electrocasnice” vor putea beneficia de becuri LED.

„Noi sîntem absolut siguri că vom învăța din aceste lecții, eu sînt sigur că și celelalte rețele se vor angaja în acest proces. Și după ce vom trage lecții, atunci cînd vom structura următoarele programe deja, care vor fi implementate din bani publici sau prin intermediul Centrul Național de Energie Durabilă, care acum îl creăm în baza fostei Agenții de Eficiență Energetică, vom învăța aceste lecții și ne vom asigura ca mecanismele să funcționeze mai lin. Toți cei care au primit vochere, toți vor putea beneficia, într-un final de ele, chiar dacă este o întîrziere oarecare”, a precizat acesta.

Parlicov a precizat că, din cifrele pe care le are, din circa 50 000 de vouchere pentru becuri LED au fost valorificate deja 12 000.

„Între timp, mai vin în continuare și companiile devamează în continuare becuri LED. NU s-au așteptat la un asemenea val de cereri și importă în continuare chiar dacă vaoucher-ul nu va putea fi valorificat acum, va fi extins termenul și va putea fi valorificat mai tîrziu. Toată lumea va beneficia”, a adăugat ministrul.

1
2
1
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?