TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ministra Sănătății: Televizoarele și frigiderele nu vor mai fi considerate indicatori de bunăstare

Ministra Sănătății: Televizoarele și frigiderele nu vor mai fi considerate indicatori de bunăstare

Televizoarele și frigiderele nu vor mai fi considerate indicatori de bunăstare.


Declarația a fost făcută de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik Moldova. Șefa de la Sănătate a precizat că la stabilirea dreptului la ajutorul social se iau în considerare atît veniturile sub formă de mijloace bănești, cît și indicatorii de bunăstare.


„Aici se vor lua în calcul inclusiv anumite bunuri pe care le deține persoana. Este vorba de mașina automată de spălat, de un computer, un șir de bunuri a căror listă a fost elaborată cu sprijinul experților și care au fost catalogate drept indici de bunăstare”, a spus Viorica Dumbrăveanu.


Șefa de la Sănătate a adăugat că, în ultimii doi ani, indicatorii de bunăstare sînt revizuiți de echipe de specialiști:


„Anumite bunuri, în timp, nu mai reprezintă un lux, ci o necesitate. De doi ani de zile revizuim indicatorii și majorăm pragul. De exemplu pentru un tractor există un punctaj de bunăstare de 20 de puncte, o mașină de spălat – 10 puncte. Fiecare are și un minus, în funcție de statutul persoanei. Dacă persoana este vîrstnică sau în familie există persoane cu dizabilități, se ignoră anumiți indicatori”.


Dumbrăveanu a adăugat că, pentru un pensionar, indicatori de bunăstare pot fi automobilele sau tractoarele. De asemenea, ministra a explicat și care este procedura de acordare a alocațiilor.


„Solicitantul de ajutor social completează o cerere pentru acordarea ajutorului social. În acea cerere indică dacă are bunuri și ce venituri are. Cererea este procesată de asistentul social, iar sistemul informațional calculează mărimea ajutorului social, tot el determinînd dacă o persoană este eligibilă sau nu. Asistentul social nu poate calcula pe cont propriu”, a concluzionat ministra Sănătății.


În anul 2018, mărimea medie a alocaţiei sociale de stat a fost de 541,9 lei, fiind în creștere cu 59,8% faţă de anul 2014. În acest sens, 47,6 mii de persoane au beneficiat de alocații sociale, dat fiind faptul că nu întrunesc condițiile necesare pentru obținerea pensiei.Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load