Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ministra Justiției: ”Poate nu a fost chiar corect să spunem că toți judecătorii sînt corupți”

3 mar. 2023,, 08:45   Societate
2292 0

Cei 24 de judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), care și-au dat demisia, ar fi fost nemulțumiți de volumul mare de muncă, dar și de mecanismul de evaluare a candidaților pentru CSJ.

O spune ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, potrivit căreia judecătorii ar fi îngrijorați și că odată ce n-ar putea promova eveluare, nu vor mai avea dreptul să activeze în domeniul justiției. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 2 martie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Din discuțiile cu judecătorii, au fost vociferate mai multe motive, inclusiv de ordin personal, din cauza volumului mare de muncă, ceea ce nu poate fi negat. Potrivit datelor statistice, pe rolul Curții Supreme de Justiție sînt foarte multe dosare atît civile, cît și penale.

Mi-au comunicat anumite îngrijorări legate de proiectului de lege cu privire la evaluarea a candidaților pentru CSJ. Unii dintre ei, în general, conceptual, nu sînt de acord cu acest exercițiu de evaluare, alții - cu anumite reguli stabilite în acest mecanism de evaluare și o altă parte au comunicat că nu sînt de acord cu restricțiile care ar urma a fi aplicate după eșuarea promovării”, a spus ministra Justiției.

„Cumva această nemulțumire și din cauza condițiilor de muncă, și din cauza presiunii pe care au spus că o simt din pareta societății și mass-mediei, dar și nemulțumiri cu privire la proiectul prin care urmează a fi supuși exercițiului de vetting, a coincis și cu primele deciziii luate de Comisia Pre-Vetting și cumva au fost nemulțumiți de modul adoptării deciziilor în cauză”, a adăugat Veronica Mihailov-Moraru.


Un alt motiv al nemulțumirii judecătorilor ar fi și supărarea pe politic.

„Guvernarea și politicul transmitem angajamentul față de popor și poporul nu o dată și-a exprimat nemulțumirile față de calitatea sistemului judecătoresc și față de integritatea actorilor în justiție. Am avut suficiente cazuri, decizii la CEDO care cel puțin, justifică în mod rezonabil această percepție că lasă de dorit integritatea unor judecători. Poate nu a fost chiar corect să spunem că toți judecătorii sînt corupți, ceea ce într-adevăr, nu poate fi corect spus”, a menționat ministra.

„Multe din propunerile lor pe legea cu privire la CSJ au fost luate în totalmente în considerare. Toate propunerile și comentariile lor au fost anailzate, au fost puse în discuție în cadrul grupului de lucru cu reprezentanții tuturor și au fost acceptate sau respinse așa cum s-a convenit. E adevărat că unele din propunerile lor au fost respinse, fiindcă ele veneau cumva să schimbe conceptual ideea în sine de vetting”, a mai precizat șefa de la Justiție.

Ministra spune că a discutat cu judecătorii ca să asigure în continuare funcționalitatea instituției.

„Am făcut apel la implicarea acestora dacă nu doresc în reforma justiției, cel puțin implicarea la o bună soluționare a situației pe justiție, fiindcă e vorba de necesitatea de a asigura funcționalitatea instituției, indiferent de care sînt viziunile lor”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

1
0
0
0
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?