COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 539 104   INFECTAȚI 258 484(+119)   TRATAȚI 251 347     DECESE 6240(+4)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2819
Puterea stiri: 6418
Coronavirus stiri: 7296

Ministerul Sănătății spune dacă medicii și-au dorit sau nu să plece din sistem în pandemie

13 mai. 15:32   Societate
1375 0

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății Tatiana Zatîc a declarat pentru Sputnik Moldova că lucrătorii medicali din țară au fost și sînt preocupați în prezent de combaterea pandemiei de COVID-19, iar fenomenul emigrării specialiștilor nu s-a acutizat.

„În această perioadă, am avut o anumită stabilitate în migrația medicilor, deoarece în această perioadă practic sistemul de sănătate s-a concentrat asupra activității în combaterea pandemiei COVID. Evident că la adresa ministerului vin solicitări de perfectare a actelor medicale pentru echivalarea diplomelor, dar nu avem în această perioadă un anumit flux sporit de migrație a lucrătorilor medicali în exterior. Adică, se păstrează aceeași intensitate de solicitare a actelor medicale, fără anumit exces comparativ cu alte perioade”, a menționat Tatiana Zatîc.

În cadrul emisiunii „Atitudini” de la Radio Sputnik Moldova, Tatiana Zatîc a vorbit și despre faptul că tratamentul împotriva COVID-19 a devenit mult mai accesibil, datorită faptului că multe medicamente sînt compensate. Totodată, secretarul de stat a menționat că Ministerul Sănătății a elaborat și un ordin prin care persoanele cu forme ușoare ale COVID-19, care beneficiază de tratament la domiciliu, să poată primi medicamentele direct acasă, fără a merge la farmacii.

„Ne dorim foarte mult ca pacientul rămas în tratament la domiciliu să fie într-adevăr izolat și să nu circule prin comunitate, astfel acest mecanism prevede livrarea la domiciliu, conform rețetei prescrise de medic, a medicamentelor, prin intermediul asistentelor medicale sau asistentului social, chiar și a rudelor, a vecinilor. Adică, este stabilită această modalitate, ordinul respectiv este adus la cunoștința tuturor lucrătorilor medicali și această posibilitate este utilizată de către instituțiile medicale pentru acei pacienți care nu au anumite persoane care să le acorde suportul necesar”, a mai precizat Zatîc.

Precizăm că de la începutul pandemiei, în țara noastră s-au înregistrat peste 252 de mii de cazuri de COVID-19. Totodată, boala nemiloasă a reușit să ia viața a peste 5 900 de pacienți.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce activități ai vrea să practice copiii în timpul vacanței?
🔽🔽