Criza energetică stiri: 1465
Cutremure stiri: 275
Preşedintele stiri: 3379

Ministerul sănătății: Majoritatea spitalelelor din țară sînt dotate cu generatoare de energie

24 noi. 09:12   Societate
1487 0

În prezent, dintre cele 59 spitale republicane, municipale și raionale nu dispun de niciun generator Spitalul de Psihiatrie din Bălți și cel din Orhei, SCBI “Toma Ciorbă” și 2 spitale municipale – de ftizipneumologie și nr.4, a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, menționînd că operațiile au continuat în timpul deconectării curentului electric la data de 23 noiembrie. La fel, au lucrat ventilatoarele și monitoarele în secțiile terapie intensivă.

Ministra Sănătății a comunicat că 15 spitale sînt asigurate cu generatoare care acoperă întreaga capacitate a spitalului.

„Celelalte dispun de generatoare care acoperă cu curent electric secțiile de terapie intensivă, blocurile de operații, centrele perinatale, unele echipamente de laborator și diagnostic, fapt ce asigură evitarea unor riscuri majore în cazuri similare celui de miercuri, 23 noiembrie.

Total pe țară spitalele dispun de 77 generatoare de diferită capacitate. Avem nevoie încă de minim 55 și am identificat partenerii care ne vor ajuta”, a declarat Nemerenco, scrie cotidianul.

Unele spitale se confruntă cu probleme la conectarea generatoarelor (manuală și nu automată), etc., ele fiind induse de starea rețelelor electrice în spitale, și aceasta a fost o barieră serioasă în procesul instalării celor 17 generatoare donate ministerului de către Guvernul Franței.


„Toate au fost distribuite către 17 spitale republicane, municipale și raionale.

Nu s-a înregistrat niciun caz ieșit din comun în urma deconectării electricități, operațiile au continuat sub includerea automată a generatoarelor, ventilatoarele și monitoarele în secțiile terapie intensivă au lucrat. Facem tot posibilul ca să suplinim necesarul lipsă într-un timp cît mai scurt, dar trebuie să cunoașteți că procesul de instalare și conectare a unui întreg spital la generator e unul foarte anevoios din cauza rețelelor electrice vechi, dispersate, izolate.
Miercuri, cînd l-am vizitat, spitalul din Edineț era asigurat totalmente cu energie electrică în perioada critică de lipsă de curent electric. Mulțumim că în clipele grele v-ați gîndit la spitale, pacienții de acolo și medici”, a conchis Nemerenco.

Miercuri, 23 noiembrie, Republica Moldova a rămas fără energie electrică aproximativ la ora 14:23. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean, au fost întreruperi masive de energie electrică în toată țara noastră.

După circa o oră și jumătate, energia electrică a fost reconectată parțial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав