X 
Coronavirus stiri: 8216
Obiectiv european stiri: 317
Criza energetică stiri: 941

Ministerul Sănătății anunță că Moldova a trecut de punctul critic al acestui val de îmbolnăviri

10 noi. 2021,, 11:56   Societate
2330

Valul infectărilor cu Covid-19 , început în R.Moldova în luna august curent, este în decreștere la moment, a anunțat astăzi Svetlana Nicolaescu, secretar de stat al Ministerului Sănătății, citată de Noi.md.

În utlimele două săptămîni se înregistrează o descreștere a numărului de noi infectări în majoritatea regiunilor țării, cu excepția a cinci localități, unde se menține pragul roșu de alertă. Este vorba de Chișinău, Bălți, Vulcănești, Glodeni și regiunea transnistreană.

"Săptămîna trecută am avut 8208 cazuri noi, o descreștere cu peste 16%, comparativ cu săptămînă precedentă. În raport la numărul maxim de infectări, acest indicator constituie o descreștere de circa 30%. Intensitatea procesului epidemic se reduce în toate regiunile țării, la nivel național, incidența pentru ultimele 7 zile a constituit 220 de cazuri la 100 de mii populație, deci sub nivelul pragului de alertă roșu", a menționat Svetlana Nicolaescu, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Autoritățile anunță că se atestă și o dinamică pozitivă în ceea ce privește rata de spitalizare a pacienților diagnosticați cu Covid. În ultima săptămînă rata de spitalizare s-a redus.

"Avem astăzi în R.Moldova 35 de spitale unde sînt activate paturi pentu pacienții Covid. Rata de ocupare a paturilor constituie sub 80%. În continuare avem internați 2771 de pacienți cu diagnostic de Covid. 341 de pacienți la terapie intensivă în stare foarte gravă, 43 dintre aceștia sînt intubați. Totuși, trezește îngrijorări, majorarea numărului de decese. În ultima săptămîna s-a înregistrat o creștere de 5%, comparativ cu săptămîna anterioară", spune funcționara.


Svetlana Nicolaescu a mai menționat că R.Moldova a trecut de punctul critic în acest val pandemic, iar în perioada următoare se așteaptă o scădere a presiunii asupra sistemului medical. Măsurile anti-Covid trebuie însă respectate cu strictețe în continuare, spun autoritățile.

"Această nu trebuie însă nicidecum să fie un motiv de relaxare. De modul în care ne vom comporta în perioada următoare va depinde mult evoluția ulterioară a acestei pandemii la nivel național. Țările din vecinătate se confruntă în continuare cu o situație încordată. Ne îngrijorează foarte multe și ritmul procesului de imunizare în R.Moldova", a explicat ea.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав