Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Ministerul Mediului despre cazul îngropării păcurii: Termoelectrica a încălcat prevederile legii

2 aug. 2023,, 10:46   Societate
3935 0

Inspectoratul pentru Protecția Mediului s-a autosesizat pe 20.07.2023 și anunță că a investigat cazul presupusei îngropări de păcură pe teritoriul S.A. „Termoelectrica”, notează Noi.md.

”În conformitate cu legea privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător, inspectorii din cadrul Aparatului Central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspecției pentru Protecția Mediului Chișinău au efectuat și un control inopinat la data de 25.07.2023, la Secția păcură, a Serviciului combustibil al S.A. „Termoelectrica”.

În timpul verificărilor pe teren au fost prelevate probe de sol pentru a evalua gradul de poluare. Conform raportului de testare a probelor de sol, din data de 28.07.2023, emis de Laboratorul pentru calitatea solului, s-a constatat că nivelul de conținut al produselor petroliere în probele examinate depășește cu aproximativ 66 de ori valoarea concentrației maxim admisibile (CMA) stabilită, fiind de 6657,0 și 6567,2 mg/kg de produs petrolier”, se arată într-o notă emisă presei.

Prejudiciul cauzat resurselor de sol a fost evaluat și va fi achitat de către S.A. „Termoelectrica” în conformitate cu legea.

De asemenea, potrivit Ministerului mediului, S.A. „Termoelectrica” a încălcat prevederile legii privind protecția mediului înconjurător și Codului funciar al Republicii Moldova. În acest sens, răspunderea pentru acțiunile ilegale este reglementată de Codul contravențional. Organele pentru protecția mediului vor întocmi procese verbale atît pentru întreprindere, cît și pentru persoanele cu funcții de răspundere din cadrul acesteia.


În urma controlului, întreprinderii S.A. „Termoelectrica” i-au fost impuse mai multe prescripții obligatorii, printre care și măsurile operative pentru înlăturarea cauzei poluării solului. S-a stabilit un termen de 30 de zile lucrătoare pentru realizarea acestor măsuri, care includ colectarea și/sau depozitarea sigură a solului contaminat, pînă la predarea acestuia către un agent economic specializat în decontaminarea componentelor de mediu cu substanțe chimice – petroliere.

Reamintim că într-o adresare video, Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, susținea că întreprinderea Termoelectrica ar fi îngropat un lot de păcură care ar fi necalitativă. Dincolo de acest fapt, Usatîi menționează faptul că în acest fel ar fi fost pusă în pericol sănătatea cetățenilor și ar fi fost irosiți banii.

Atunci, Termoelectrica ar fi dezmințit informațiile publicate de către Renato Usatîi, spunînd că imaginile ar fi din 2015.

Astăzi, întreprinderea a anunțat că renunță la folosirea păcurei.

Potrivit Termoelectrica,regimul de funcționare a cazanelor energetice doar prin arderea păcurii 100% nu este considerat unul fiabil, deoarece regimul respectiv duce la deteriorarea utilajului termoenergetic cât și a utilajului auxiliar,, constată ministerul Energiei.

Astfel, la funcționarea a 100% în baza păcurii, la cazanele energetice în perioada sezonului de încălzire 2022-2023 au fost înregistrate mai multe efecte negative.

9
2
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?