X 
Arşiţa stiri: 184
Jocurile Olimpice stiri: 137
Transnistria stiri: 1412

Ministerul Mediului, despre camioanele pline cu fier uzat: Interdicția de import nu se referă la materia primă

18 feb. 2022,, 10:45   Societate
3521 0

Ministerul Mediului a venit cu o reacție după ce mai multe camioane cu fier uzat au fost filmate în drum spre uzina de la Rîbnița. Instituția atenționează agenții economici, ce sînt antrenați în transferul deșeurilor, „să activeze în conformitate cu autorizațiile de gestionare a deșeurilor emise de Agenția de Mediu”.

„Serviciului Vamal a fost sesizat de către Ministerul Mediului despre necesitatea intensificării controalelor, luînd în considerație condiția existenței autorizației de gestionare a deșeurilor pentru agenții economici care exercită asemenea operațiune pe teritoriul Republicii Moldova”, comunică ministerul Mediului, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

„Atenționăm că interdicția la importul deșeurilor de metale feroase din UE nu a fost scoasă pentru Republica Moldova. Agenții economici înregistrați în Republica Moldova, ce dețin autorizație de gestionare a deșeurilor au posibilitate să colecteze, transporte, valorifice și elimine deșeurile. Cei care nu dețin astfel de autorizații sînt sancționați conform legii de organele de drept și mediu. Totodată, precizăm că interdicția de import se referă la deșeuri de metale feroase și neferoase, dar nu la materia primă, care nici nu este obiectul autorizației de mediu.

Considerăm, că acțiunile recente desfășurate de Serviciul Vamal sînt în limitele cadrului normativ în vigoare.

Ministerul Mediului, declară cu fermitate că nu intervine cu favorizări în cazurile cînd sînt depistate încălcări de legislație de mediu și nu intenționează să faciliteze acțiunile ce duc la poluarea mediului. Insinuările apărute recent în presă sînt neîntemeiate și nu favorizează dialogul pentru soluționarea problemelor de mediu care s-au sedimentat în teritoriul Republicii Moldova mai bine de 30 de ani. Respingem orice acuzație adusă instituțiilor de mediu privind subiectului reflectat în presă pe cazul camioanelor oprite la podul de la Rezina.


Considerăm că Republica Moldova poate să atingă obiectivul trasat de „Zero Deșeuri”, prioritate pentru Minister, chiar dacă este necesar impunerea regulilor mai exigente, la care se lucrează în prezent, inclusiv prin modificarea cadrului normativ”, arată nota emisă de minister.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, a publicat pe pagina sa de Facebook un video în care mai multe camioane cu fier uzat s-ar fi deplasat spre Uzina Metalurgică de la Rîbnița. „Iată că pilonul economic al regimului separatist nu cunoaște că el nu are autorizație, lucrează în continuare bine mersi și nu achită niciun bănuț în bugetul Moldovei”, a comentat Slusari.

Despre faptul că Uzina Metalurgică ar activa în continuare, fără autorizație, au vorbit și localnicii de la Rezina, în cadrul unei vizite deputaților PAS Ina Coșeru și Radu Marian. În timpul discuțiilor Radu Marian a menționat că aceasta „nu este posibil” și a rugat primara de la Mateuți să-l contacteze pentru a soluționa situație.

Guvernarea a venit cu solicitarea de a relua importul de fier vechi la Uzina din Rîbnița.

Decizie a stîrnit criticile Promo-LEX.

„Ne arătăm îngrijorați de faptul că în pofida insistenței și a numeroaselor noastre atenționări și demersuri, autoritățile constituționale ale R.Moldova continuă să nu sesizeze instituțiile europene și partenerii R.Moldova, în aceeași măsură în care se fac demersurile pentru garantarea activității economice a unor instituții din stînga Nistrului”, a reacționat Promo-LEX.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав